Śmiesznie łatwy przepis na szpinak w wegańskim, kremowym sosie beszamelowym, który smakuje i wygląda bosko, nawet lepiej od tradycyjnego! Wymiata na gorąco i na zimno. A wiem, o czym piszę, bo szpinak w beszamelu to moja wielka miłość z czasów, kiedy byłam jeszcze wszystkożerna, 20 kg grubsza i cała w pryszczach. Sos w mojej uzdrowionej wersji jest bez mleka krowiego, bez białej mąki i bez masła, a więc jest wegański i bezglutenowy. Jest też dużo łatwiejszy w wykonaniu od oryginału – nie trzeba go ucierać i męczyć się z grudkami, wystarczy zblendować składniki. Zero tolerancji dla grudek!
Szpinak w beszamelu może być dodatkiem do obiadu lub stanowić lekki posiłek razem z pełnoziarnistą bagietką lub grzankami.
Wegański biały sos smakuje lekko serowo, dlatego będzie pasował też np. do brokułów, lazanii czy makaronów.
Szpinak w wegańskim sosie beszamelowym – SKŁADNIKI
2–3 porcje
- 400 g świeżego szpinaku baby
- ½–1 biała lub żółta cebula
- 2 ząbki czosnku
Wegański beszamel / biały sos bezglutenowy
- 120 ml mleka (napoju) owsianego
- 30 g nerkowców
- 30 g płatków drożdżowych nieaktywnych
- sól, sporo pieprzu, starta gałka muszkatołowa
Jeśli chcecie wykorzystać sos do innego dania, możecie dodać do niego jeszcze po ½–1 łyżeczce suszonego czosnku i cebuli.
Proporcje nerkowców i płatków można nieco zmienić, np. użyć 20 g nerkowców i 40 g płatków drożdżowych nieaktywnych.
Szpinak w wegańskim sosie beszamelowym – WYKONANIE
- Dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką stawiamy na średnim ogniu. Wlewamy 3 łyżki wody, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, przykrywamy i dusimy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wody.
- Dodajemy całe liście szpinaku oraz zmiażdżony w prasce czosnek i smażymy / dusimy na wodzie, aż szpinak całkiem zwiędnie. Na koniec płyn z patelni całkiem odparowujemy.
- Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładko. Wlewamy na patelnię, mieszamy i gotujemy przez kilka minut do uzyskania preferowanej gęstości.
Podajemy na gorąco.
Smacznego !
czy mozna pominac/zastapic orzechy?
Wersji bez orzechów jeszcze nie próbowałam, ale powinna wyjść. Myślę, że najlepiej użyć wtedy 60 g płatków drożdżowych.