Gotowany szpinak po koreańsku, a dokładniej sigeumchi-namul, to rodzaj pysznej, bardzo popularnej w Korei sałatki, stanowiącej dodatek do wielu dań. Szpinak tutaj bardzo krótko podgotowujemy, dzięki czemu pozostaje lekko chrupiący, a jednocześnie staje się bardzo delikatny. Od kiedy odkryłam ten przepis, pochłaniam więcej szpinaku niż Popeye!
Gotowany szpinak po koreańsku – SKŁADNIKI
2 porcje
- 200 g świeżego szpinaku baby
- 1 ząbek czosnku lub ok. ½ łyżeczki czosnku suszonego
- 2 łyżki cebulki dymki (białej części) cienko posiekanej
- 1 łyżka białego sezamu
- 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
- 1 łyżka octu ryżowego
- ¾ łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- pieprz i/lub chili
Gotowany szpinak po koreańsku – WYKONANIE
- Całe liście szpinaku gotujemy na parze przez 3–5 minut, odcedzamy i studzimy.
- Z całości szpinaku formujemy kulkę, w dłoniach odciskamy nadmiar płynu i kroimy z grubsza (2–3 cięcia). Przekładamy do miski.
- Sezam prażymy na suchej patelni i rozgniatamy w moździerzu dla obłędnego aromatu.
- Do szpinaku dodajemy sezam, czosnek zmiażdżony w prasce, dymkę, syrop klonowy, ocet, sos sojowy, pieprz / chili i mieszamy.
Zamiast ugotować na parze, szpinak można zblanszować we wrzątku przez 30–60 sekund, tylko do zwiędnięcia liści.
Sałatkę przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Smacznego!