Szparagi po raz drugi w tym sezonie na moim blogu, ale tym razem nie pieczone, tylko gotowane i polane smakowitym sosem holenderskim w zdrowej wersji – bez masła i jajek. Szparagi zdecydowanie wolę gotować na parze, niż w wodzie, bo zachowują wtedy więcej wartości odżywczych, smaku i koloru oraz nie rozpadają się.
Wegański sos holenderski polecam do wszelkich dań z gotowanymi i pieczonymi warzywami oraz np. do kanapek.
Szparagi z wegańskim sosem holenderskim fit – SKŁADNIKI
2–3 porcje
- po 1 pęczku zielonych i białych szparagów
- 1 szklanka mleka owsianego niesłodzonego lub innego roślinnego
- 5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
- 2 łyżki mąki pszennej razowej – można zamienić ją na kukurydzianą, ale ilość może się trochę różnić
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonej cebuli w proszku
- ½–1 łyżeczka białej pasty miso – używam jej zamiast soli, jeśli nie macie miso, dodajcie zwykłej soli
- ¼–½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki delikatnej musztardy
- ¼ łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- pieprz biały lub czarny
Szparagi z wegańskim sosem holenderskim fit – WYKONANIE
SZPARAGI
- Usuwamy zdrewniałe końcówki szparagów * – możemy odciąć je na wysokości ok. 2–4 cm od dołu lub złamać łodygę w tym miejscu. Zielonych szparagów nie obieramy. Białe obieramy ze skórki, ale główkę pozostawiamy nienaruszoną.
- Gotujemy je na parze ok. 7–12 minut – zielone miękną trochę szybciej od białych.
* Niepotrzebne kawałki warzyw najlepiej zamrozić i wykorzystać później do ugotowania np. bulionu warzywnego z resztek.
SOS HOLENDERSKI
- Wszystkie składniki – poza szparagami – blendujemy lub bardzo dokładnie mieszamy.
- Miksturę wlewamy do rondla i powoli zagotowujemy, mieszając przez cały czas.
- Gotujemy na małym ogniu (mieszając), aż sos odpowiednio zgęstnieje.
Podajemy na ciepło. Jeśli chcemy zaserwować sos na zimno, po zdjęciu z ognia musimy cały czas go mieszać, aż do ostudzenia, żeby na wierzchu nie zrobił się kożuch.
Bon appétit !
Czy można użyć soli kala namak?
Jak najbardziej. 🙂