Szybki bulion warzywny z resztek - ekologiczny, do zamrożenia

Szybki bulion warzywny z resztek – ekologiczny, do zamrożenia

Ekologiczny, ekonomiczny i aromatyczny bulion warzywny z resztek, który warto zawsze mieć pod ręką, żeby w dowolnym momencie – zamiast na chemicznych kostkach – upichcić na nim pyszną zupę, sos lub inne danie. Dawniej z lekkim sercem od razu wyrzucałam wszystkie obierki i inne warzywne resztki, a sporo ich było… Jednak dzięki mojej zielonej ewolucji, pozwalam teraz jadalnym odpadom wykazać się – dają z siebie wszystko w bulionie. Wszelkie niepotrzebne kawałki roślin myję, kroję, wkładam do woreczków strunowych i zamrażam. A kiedy nie mogę już domknąć drzwi lodówki, to znak, że wypadałoby w końcu przerobić mrożonki na esencjonalny i zdrowy wywar. Wrzucam wtedy część zbiorów do największego gara, zalewam wodą, dodaję kilka podstawowych przypraw i gotuję. Potem porcjuję i zamrażam. A jeśli drzwi lodówki znów się nie zamykają, to znak, że na bulionie trzeba teraz coś ugotować… Np.: zupę kukurydzianą ze szpinakiem, wegański sos pieczarkowy fit, risotto czy pęczotto.

Wywar z resztek, w przeciwieństwie do klasycznego bulionu, może być nieco nieprzewidywalny w smaku i aromacie. Jeśli więc zależy mi na tradycyjnym smaku potraw (na specjalne okazje), to gotuję dania na wywarze klasycznym, a na co dzień wykorzystuję bulion warzywny z resztek.

Bulion można ugotować tylko z samych resztek lub dodać kilka typowych warzyw bulionowych dla wyrównania smaku, np. marchewkę i seler.

Szybki bulion warzywny z resztek - ekologiczny, do zamrożenia. Warzywa w workach
Szybki i ekologiczny bulion warzywny z resztek – zamrożone warzywa

Szybki bulion warzywny z resztek – SKŁADNIKI

PRZYKŁADOWE RESZTKI

  • obierki i końcówki marchewki, pietruszki, selera, najlepiej ekologicznych
  • liście i łodygi kalafiorów i brokułów
  • zewnętrzne liście i głąby z białej i czerwonej kapusty
  • łupiny i twarde części cebuli
  • ciemnozielone części pora (można też udusić je z pieczarkami w śmietanie)
  • obierki, łodyżki i zwiędłe liście kalarepy (ładne liście można wrzucić do sałatki)
  • zwiędłe liście rzodkiewki (ładne liście można zjeść)
  • łodyżki z natki pietruszki, koperku czy kolendry
  • łykowate końcówki szparagów i obierki z białych szparagów
  • trzonki grzybów leśnych
  • skórki imbiru
  • obierki z dyni
  • obierki z buraków
  • kawałki kopru włoskiego (fenkuła)
  • twarde części jarmużu
  • obierki z jabłek i gruszek
  • wszelkie inne nielubiane czy zwiędłe i podsuszone warzywa

PRZYPRAWY

  • 1–3 ząbki czosnku
  • ½ łyżki lubczyku (niekoniecznie)
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka nasion kozieradki (niekoniecznie)
  • pieprz
  • czasem dorzucam też małe ilości przypraw, których chcę się pozbyć

 

Szybki bulion warzywny z resztek – WYKONANIE

  1. Zamrożone warzywa wrzucamy do dużego garnka (do ok. 3/4 wysokości), zalewamy zimną wodą w takiej ilości, aby tylko przykryła warzywa, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 1–1,5 godziny.
  2. Wyłączamy gaz i zostawiamy bulion pod przykryciem do ostudzenia, a następnie odcedzamy – warzywom należy dać porządny wycisk.

Wywar przechowujemy w lodówce przez kilka dni lub porcjujemy (np. po 250 ml) i zamrażamy.

Bon appétit !

 

Dodaj komentarz