wegański gulasz afrykański z masłem orzechowym

Gulasz afrykański z masłem orzechowym – wegańskie mafe

Ten przepis Otwartych Klatek chodził za mną chyba z rok, zanim w końcu wzięłam go na warsztat. Niedawno trafiłam przypadkiem na wiersz Charlesa Bukowskiego „Gulasz” – to był ewidentny znak, żeby wreszcie ruszyć cztery litery do garów… Wiele razy słyszałam, że gulasz afrykański to jedno z najlepszych wegańskich dań ever. To prawda! Bukowski na bank poprosiłby o dokładkę, mimo że zapewne nigdy nie był wegetarianinem nawet przez jeden dzień. 😉 Sos jest pyszny, zabójczo aromatyczny, rozgrzewający i sycący. Idealny na nadciągające ziąby jesienno-zimowe (brrr…).

Moja wersja dania dość mocno różni się od przepisu, którym się inspirowałam.

 

Wegański gulasz afrykański – SKŁADNIKI

  • 2 duże cebule czerwone
  • 3 średnie marchewki (nie obieram ich ze skórki, zwłaszcza jeśli kupuję ekologiczne)
  • 2 papryki żółte lub czerwone
  • 4 duże pomidory (ze skórką)
  • 250 g pieczarek (ze skórką)
  • 3 ząbki czosnku
  • ½–1 świeżej chili lub ½–1 łyżeczki chili w proszku (niekoniecznie)
  • 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka garam masala
  • sól, pieprz
  • 1 kubek masła orzechowego lub dokładnie zblendowanych orzechów ziemnych (ja blenduję orzechy) – można też użyć oryginalnej afrykańskiej pasty z orzeszków ziemnych mafe, ale w Polsce trudno ją kupić
  • 2–3 łyżki sezamu czarnego lub białego
  • 1 puszka fasoli czerwonej, białej lub czarnej lub puszka cieciorki – bez zalewy (niekoniecznie)

W wersji bardziej dietetycznej można dodać mniej orzechów.

 

Wegański gulasz afrykański – WYKONANIE

  1. Na bardzo dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką (lub do garnka z taką powłoką) wlewamy kilka łyżek wody, a kiedy się ona zagotuje wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 2 minuty. Dorzucamy pokrojoną w słupki marchewkę i dusimy przez kolejnych kilka minut. Jeśli trzeba, dolewamy trochę wody. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną chili, kurkumę, garam masala oraz pieprz i mieszamy. Po minucie dorzucamy pokrojone paprykę, pomidory, pieczarki oraz przecier pomidorowy i dusimy wszystko do miękkości. Warzywa puszczą sporo płynu.
  2. Pod koniec gotowania dodajemy masło orzechowe, które zagęści sos, sól, sezam oraz ewentualnie fasolę. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze z minutę bez przykrycia.

Gulasz afrykański podajemy jako samodzielne danie lub z ryżem, kaszą jaglaną, komosą ryżową czy chlebem. Świetnie smakuje posypany szczypiorem.

Bon appétit !

 

6 myśli na temat “Gulasz afrykański z masłem orzechowym – wegańskie mafe

  1. Jak zobaczyłam to zdjęcie, to nie mogłam się powstrzymać przed zajrzeniem! Składniki i wykonanie wyglądają przystępnie, więc na pewno wypróbuję! <3 Będę okropna i spróbuję z jakimś mięskiem… wydaje mi się, że dobrze zagra z piersią z kurczaka. Mmm! Już się nie mogę doczekać!

    1. Jeśli chcesz dodać kurczaka, to moim zdaniem lepiej zagra z mięsem z udek. Pierś będzie zbyt sucha. Afrykanie nie darzą kurczakowych piersi szczególną estymą. 😉

  2. Kolejne pyszne danie z Twojego przepisu! 🙂 Zaskoczył mnie brak garam masala, więc użyłam curry z dodatkiem szczypty cynamonu i goździków. Jadłam z polentą, która jest w konsystencji zbliżona do afrykańskiego fufu. Bez dodatkowych wypełniaczy też jest pyszne i treściwe.

    1. Gdybym nie miała garam masala, to też bym dodała curry, to całkiem podobne przyprawy, uwielbiam obie i używam zamiennie. 🙂

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *