Na upały nie ma nic pyszniejszego niż tęczowa, warzywno-owocowa sałatka wiecznej młodości – pełna przeciwutleniaczy i innych, najcenniejszych dla zdrowia i urody fitozwiązków. Wegańska i dietetyczna – bez serów i olejów, zamiast nich występują orzechy. Po sezonie letnim śmiało można dodać inne owoce: gruszkę, mango, melona, ananasa…
Sałatka z truskawkami i rukolą – SKŁADNIKI
2 porcje
- 1 mała sałata lub pół dużej
- 2 garście rukoli
- 2 średnie, soczyste pomidory, u mnie żółte
- 200 g truskawek
- 100 g borówek
- pieprz
- 1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego, u mnie ciemny ocet ryżowy
- garść orzechów włoskich
Sałatka z truskawkami i rukolą – WYKONANIE
- Sałatę, rukolę, pomidory oraz truskawki kroimy i wrzucamy do miski.
- Dodajemy pieprz, sos sojowy, sok z cytryny i mieszamy.
- Całość posypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi.
Podajemy od razu.
Smacznego !
super, a nie ma oliwy do polania?
Nie, to przepis bez olejów. 🙂