Błyskawiczny, wegański pasztet bez pieczenia / pasta kanapkowa z koncentratu pomidorowego i cieciorki ze słoika / puszki (lub ugotowanej w domu). Smarowidło smakuje wybornie, jest pożywne i dietetyczne, idealne na co dzień i od święta. Można je przechowywać w lodówce do ok. 4 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Pasta / pasztet z pomidorów i ciecierzycy – SKŁADNIKI
ok. 4 porcje
- 1 słoik / puszka ciecierzycy, ok. 250 g już bez zalewy. Może być ugotowana w domu
- 3–4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 hojna łyżeczka delikatnej musztardy
- 1 płaska łyżeczka suszonej cebuli w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- pieprz
- sól jodowana (niekoniecznie)
Do pasty można też dodać kilka suszonych pomidorów (nie z oleju).
Pasta / pasztet z pomidorów i ciecierzycy – WYKONANIE
- Cieciorkę odcedzamy na sicie.
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemy na gładko.
Ciecierzycę można rozgnieść na miazgę nawet samym widelcem albo zmielić w „maszynce do mielenia mięsa”, a następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Smacznego !
Musze skoczyć do sklepu po suszoną cebulę i czas zacząć robić pasztet 🙂
Pasta jest baaardzo smaczna i banalnie prosta w wykonaniu. Dziękuję pysznie!
Bardzo fajny pomysł, dziękuję.