Pasta / pasztet z pomidorów i ciecierzycy w 5 minut

Pasta / pasztet z pomidorów i ciecierzycy w 5 minut

Błyskawiczny, wegański pasztet bez pieczenia / pasta kanapkowa z koncentratu pomidorowego i cieciorki ze słoika / puszki (lub ugotowanej w domu). Smarowidło smakuje wybornie, jest pożywne i dietetyczne, idealne na co dzień i od święta. Można je przechowywać w lodówce do ok. 4 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Pasta / pasztet z pomidorów i ciecierzycy – SKŁADNIKI

ok. 4 porcje

  • 1 słoik / puszka ciecierzycy, ok. 250 g już bez zalewy. Może być ugotowana w domu
  • 3–4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 hojna łyżeczka delikatnej musztardy
  • 1 płaska łyżeczka suszonej cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • pieprz
  • sól jodowana (niekoniecznie)

Do pasty można też dodać kilka suszonych pomidorów (nie z oleju).

Pasta / pasztet z pomidorów i ciecierzycy – WYKONANIE

  1. Cieciorkę odcedzamy na sicie.
  2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemy na gładko.

Ciecierzycę można rozgnieść na miazgę nawet samym widelcem albo zmielić w „maszynce do mielenia mięsa”, a następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

Smacznego !

3 myśli na temat “Pasta / pasztet z pomidorów i ciecierzycy w 5 minut

Dodaj komentarz