Łatwa sałatka / surówka z kapusty pekińskiej z lekkim, wegańskim sosem jogurtowo-musztardowym z koperkiem. Pyszna, zdrowa i dietetyczna – bez majonezu i śmietany, bez mięsa. Do obiadu, na kolację, do grilla oraz na inne imprezy.
Fit sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy – SKŁADNIKI
ok. 4 porcje
- ½ kapusty pekińskiej, ok. 350 g
- 1 średnia marchewka
- ½ dużej papryki czerwonej
- ½ puszki kukurydzy
- 2 duże lub kilka małych ogórków konserwowych / kiszonych
- 1 mały pęczek koperku
- garść rodzynek (niekoniecznie)
Sos jogurtowy
- 200–250 g jogurtu sojowego naturalnego
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 2–3 łyżeczki musztardy
- 1–3 łyżeczki syropu klonowego lub z agawy
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki papryki wędzonej (niekoniecznie)
Fit sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy – WYKONANIE
- Kapustę cienko siekamy i wrzucamy do wielkiej michy.
- Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę kroimy w małą kostkę, kukurydzę dokładnie odsączamy na sitku, ogórki kroimy jak najdrobniej, a koperek siekamy.
- Wszystkie składniki sosu dokładnie łączymy.
- Wszystkie ingrediencje sałatki mieszamy ze sobą.
Smacznego !