Ryż / bulgur z pieczonymi pieczarkami, ciecierzycą i tofu

Ryż / bulgur z pieczonymi pieczarkami, ciecierzycą i tofu

Brązowy ryż (lub gruboziarnista kasza bulgur) z pieczonymi: pieczarkami, ciecierzycą z puszki, papryką i wędzonym tofu. Aromatyczne, zdrowe i bardzo pożywne danie na obiad lub kolację. Zawiera sporo białka, więc i sportowcom polecam go spróbować. Przepis jest łatwy i całkiem szybki, mimo że lista składników może niektórym wydawać się przydługa. Jednak wytrawni kucharze nie dadzą się zwieść!

Ryż z pieczarkami, ciecierzycą i tofu

ok. 3 porcje

  • 1 puszka (400 g) ugotowanej ciecierzycy
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża papryka, u mnie zielona
  • ½ kostki (ok. 100 g) tofu wędzonego

  • ok. 220 g brązowego ryżu lub gruboziarnistej kaszy bulgur

  • 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego octu ryżowego (ew. jasnego)
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub z agawy)
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • ze 3 łyżki posiekanej dymki lub szczypioru
  • ze 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sporo pieprzu

Do tego dania zawsze kupuję ciecierzycę i tofu o jak najniższej zawartości soli. Ryż albo bulgur również gotuję zupełnie bez soli, a wszystkie składniki doprawiam na koniec sosem sojowym, który jest wystarczająco słony, a dodatkowo dostarcza dużo smaku umami.

Ryż z pieczarkami, ciecierzycą i tofu

  1. Cieciorkę odcedzamy na sicie, płuczemy pod kranem i odstawiamy do odcieknięcia.
  2. Pieczarki i paprykę kroimy na średnie kawałki.
  3. Tofu płuczemy pod kranem i kroimy w kostkę.
  4. Cieciorkę, pieczarki, paprykę i tofu przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia (lub silikonową matą) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na ok. 35 minut.
  5. Ryż lub bulgur gotujemy na sypko.
  6. Gorącą zawartość piekarnika wrzucamy do wielkiej miski, dodajemy ugotowany ryż / bulgur oraz wszystkie pozostałe składniki i mieszamy dokładnie.

Podajemy od razu.

Dodaj komentarz