Brązowy ryż (lub gruboziarnista kasza bulgur) z pieczonymi: pieczarkami, ciecierzycą z puszki, papryką i wędzonym tofu. Aromatyczne, zdrowe i bardzo pożywne danie na obiad lub kolację. Zawiera sporo białka, więc i sportowcom polecam go spróbować. Przepis jest łatwy i całkiem szybki, mimo że lista składników może niektórym wydawać się przydługa. Jednak wytrawni kucharze nie dadzą się zwieść!
Ryż z pieczarkami, ciecierzycą i tofu
ok. 3 porcje
- 1 puszka (400 g) ugotowanej ciecierzycy
- 200 g pieczarek
- 1 duża papryka, u mnie zielona
- ½ kostki (ok. 100 g) tofu wędzonego
- ok. 220 g brązowego ryżu lub gruboziarnistej kaszy bulgur
- 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego octu ryżowego (ew. jasnego)
- 1 łyżka syropu klonowego (lub z agawy)
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry
- ze 3 łyżki posiekanej dymki lub szczypioru
- ze 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sporo pieprzu
Do tego dania zawsze kupuję ciecierzycę i tofu o jak najniższej zawartości soli. Ryż albo bulgur również gotuję zupełnie bez soli, a wszystkie składniki doprawiam na koniec sosem sojowym, który jest wystarczająco słony, a dodatkowo dostarcza dużo smaku umami.
Ryż z pieczarkami, ciecierzycą i tofu
- Cieciorkę odcedzamy na sicie, płuczemy pod kranem i odstawiamy do odcieknięcia.
- Pieczarki i paprykę kroimy na średnie kawałki.
- Tofu płuczemy pod kranem i kroimy w kostkę.
- Cieciorkę, pieczarki, paprykę i tofu przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia (lub silikonową matą) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na ok. 35 minut.
- Ryż lub bulgur gotujemy na sypko.
- Gorącą zawartość piekarnika wrzucamy do wielkiej miski, dodajemy ugotowany ryż / bulgur oraz wszystkie pozostałe składniki i mieszamy dokładnie.
Podajemy od razu.
Smacznego !