Jak ugotować kaszę bulgur na sypko

Jak ugotować kaszę bulgur na sypko

Bulgur występuje w trzech odmianach: drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarnistej. Ta ostatnia tak bardzo przypadła mi do smaku, że pozostałych już prawie w ogóle nie kupuję – nie przepadam za drobnicą, wolę konkrety. Kasza najlepiej smakuje ugotowana na sypko w bulionie warzywnym z dodatkiem różnych przypraw, jak np. curry, sambar masala, kardamon, nasiona kolendry, kumin czy suszona cebula.

Najczęściej przygotowuję kaszę na zapas, przechowuję ją do kilku dni w lodówce zamkniętą w szczelnym pojemniku, a potem dodaję np. do szybkich, wegańskich sałatek z tego, co akurat mam pod ręką.

Do czego jeszcze można wykorzystać bulgur? Polecam spróbować tego prostego i szybkiego dania obiadowego: kasza z pomidorami i szpinakiem.

Jak ugotować gruboziarnisty bulgur na sypko?

Kaszę gotujemy w proporcji 1 : 2.

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Wodę lub bulion solimy, dodajemy pozostałe przyprawy i zagotowujemy.
  2. Kaszę wrzucamy do wrzącej wody, mieszamy, garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut już bez mieszania.
  3. Zdejmujemy z ognia, bulgur można zostawić pod przykryciem jeszcze na 5-10 minut.

Jak ugotować drobnoziarnisty bulgur na sypko?

Kaszę gotujemy w proporcji 1 : 2,5.

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Wodę lub bulion solimy, dodajemy inne przyprawy i zagotowujemy.
  2. Kaszę wrzucamy do wrzącej wody, mieszamy, garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut już bez mieszania.
  3. Zdejmujemy z ognia, bulgur można zostawić pod przykryciem jeszcze na 5-10 minut.

Smacznego !

Dodaj komentarz