Jak ugotować kaszę bulgur na sypko

Jak ugotować kaszę bulgur na sypko

Bulgur występuje w trzech odmianach: drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarnistej. Ta ostatnia tak bardzo przypadła mi do smaku, że pozostałych już prawie w ogóle nie kupuję, bo wydają mi się nieco papkowate (ale to oczywiście rzecz gustu). Kasza najlepiej smakuje ugotowana na sypko w bulionie warzywnym z dodatkiem różnych przypraw, jak np. curry, sambar masala, kardamon czy suszona cebula.

Najczęściej przygotowuję kaszę na zapas, przechowuję ją do kilku dni w lodówce zamkniętą w szczelnym pojemniku, a potem dodaję np. do szybkich, wegańskich sałatek z tego, co akurat mam pod ręką.

Do czego jeszcze można wykorzystać bulgur? Polecam spróbować tego prostego i szybkiego dania obiadowego: kasza z pomidorami i szpinakiem.

Jak ugotować gruboziarnisty bulgur na sypko?

Kaszę gotujemy w proporcji 1:2.

Składniki

  • 1 kubek kaszy bulgur
  • 2 kubki wody, bulionu warzywnego lub bulionu z resztek
  • sól
  • można jeszcze dodać przyprawy, np. kardamon, słodką paprykę, suszoną cebulę w proszku, curry czy sambar masala

Wykonanie

  1. Wodę lub bulion solimy, ewentualnie dodajemy jeszcze inne przyprawy i zagotowujemy.
  2. Kaszę wrzucamy do wrzącej wody, mieszamy, garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut już bez mieszania.
  3. Zdejmujemy z ognia, bulgur można zostawić pod przykryciem jeszcze na 5-10 minut.

Smacznego !

Dodaj komentarz