Arcyłatwe i szybkie, kakaowe pancakes z mąki gryczanej. Wegańskie, bezglutenowe i zdrowe, na odpowiedniej patelni bez problemu można usmażyć je bez tłuszczu.
Mąka gryczana i kakao idealnie się komponują. Kakao częściowo maskuje smak gryki, dlatego jest ona w plackach mniej wyczuwalna.
Polecam podać je z ulubionymi owocami, jogurtem roślinnym i obłędnym domowym sosem malinowym!
Kakaowe pancakes z mąki gryczanej – SKŁADNIKI
ok. 6 placków, 2 porcje
- 100 g mąki gryczanej
- 1 hojna łyżka (10 g) kakao
- 1–2 łyżki ksylitolu
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1–2 łyżeczki octu balsamicznego lub innego albo soku z cytryny
- ok. 150 g (ml) mleka owsianego
Kakaowe placki z mąki gryczanej – WYKONANIE
- W misce łączymy suche składniki: mąkę, kakao, ksylitol i sodę.
- Wlewamy mleko oraz ocet i mieszamy dokładnie. Masę odstawiamy na 5 minut.
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu.
- Wlewamy porcje ciasta, zmniejszamy ogień i smażymy bez tłuszczu z obu stron. Pancakes gryczane przewracamy dopiero, kiedy brzegi już wyraźnie się przysmażą.
Smacznego !
Inna maka się nada np. jaka ?
Pszenna pełnoziarnista będzie OK, tylko zmieniony przepis będzie wymagał trochę innej ilości płynu.
Wspaniały pomysł na szybkie słodkie śniadanie! W związku z brakiem mąki gryczanej użyłam pszennej pełnoziarnistej, dodałam więcej mleka, bez problemu smażyłam bez tłuszczu i mam pyszne śniadanie! Polecam!
pyszka 😀 dałam szczyptę soli jeszcze