Placki / pancakes z mąki gryczanej i kakao, wegańskie

Placki / pancakes z mąki gryczanej i kakao, wegańskie

Arcyłatwe i szybkie, kakaowe pancakes z mąki gryczanej. Wegańskie, bezglutenowe i zdrowe, na odpowiedniej patelni bez problemu można usmażyć je bez tłuszczu. 

Mąka gryczana i kakao idealnie się komponują. Kakao częściowo maskuje smak gryki, dlatego jest ona w plackach mniej wyczuwalna.

Polecam podać je z ulubionymi owocami, jogurtem roślinnym i obłędnym domowym sosem malinowym!

Kakaowe pancakes z mąki gryczanej – SKŁADNIKI

ok. 6 placków, 2 porcje

  • 100 g mąki gryczanej
  • 1 hojna łyżka (10 g) kakao
  • 1–2 łyżki ksylitolu
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1–2 łyżeczki octu balsamicznego lub innego albo soku z cytryny
  • ok. 150 g (ml) mleka owsianego

Kakaowe placki z mąki gryczanej – WYKONANIE

  1. W misce łączymy suche składniki: mąkę, kakao, ksylitol i sodę.
  2. Wlewamy mleko oraz ocet i mieszamy dokładnie. Masę odstawiamy na 5 minut.
  3. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu.
  4. Wlewamy porcje ciasta, zmniejszamy ogień i smażymy bez tłuszczu z obu stron. Pancakes przewracamy dopiero, kiedy brzegi już wyraźnie się przysmażą.

Smacznego !

Dodaj komentarz