Smażona kukurydza z kolby lub z puszki

Smażona kukurydza z kolby lub z puszki

Mało kto wie, że kukurydzę można jeść na surowo. Całkiem nieźle smakuje obgryzana prosto z kolby – jest słodka, soczysta i chrupiąca. Można też ściąć ziarna z kolby i usmażyć je bez tłuszczu, czyli uprażyć – na dobrej, nieprzywierającej patelni nic się nie przypali. Oto superłatwy, 10-minutowy przepis na ciekawą przekąskę – smażoną kukurydzę z lekkim, orzeźwiającym dressingiem.

Jak najszybciej i najwygodniej ściąć ziarna z kolby kukurydzy?

Obraną i umytą kolbę łamiemy na pół – to zaskakująco łatwe, chociaż mi zawsze wydawało się, że rdzeń kukurydzy jest twardy jak stal… Złamanym końcem stawiamy kolbę pionowo na jak największej desce do krojenia i ostrym nożem ścinamy ziarna wzdłuż rdzenia.

Jeśli ktoś nie ma dużej deski do krojenia, może zastosować metodę z dwiema miskami, dzięki której kukurydza nie rozsypie się po całym blacie. W dużej misce umieszczamy mniejszą miskę dnem do góry. Na odwróconym dnie stawiamy pionowo połówkę złamanej kolby i ścinamy z niej ziarna – wpadną one do dużej miski.

Kukurydza smażona bez tłuszczu – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 2 kolby kukurydzy cukrowej lub ewentualnie 1 puszka kukurydzy (polecam świeżą!)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dressing

  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – dla smaku umami zamiast masła i dla zagęszczenia
  • 1 łyżka (lub mniej) sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy (niekoniecznie)
  • ¼–½ ząbka czosnku zmiażdżonego w prasce
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne lub chili – danie powinno być ostre!

Kukurydza smażona bez tłuszczu – WYKONANIE

  1. Wszystkie składniki dressingu mieszamy w dużej misce i odstawiamy do przegryzienia na ok. 10 minut.
  2. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu. Wrzucamy surowe ziarna kukurydzy lub kukurydzę z puszki przepłukaną pod kranem i odsączoną z wody.
  3. Smażymy na średnim lub małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż kukurydza przyrumieni się mniej lub bardziej.
  4. Gorące ziarna wsypujemy do miski z sosem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.

Smacznego !

Dodaj komentarz