Mój ulubiony, dziecinnie łatwy deser: crumble z jabłkami w wersji fit, czyli pieczone w piekarniku jabłka pod szybką i dietetyczną kruszonką z daktyli, płatków owsianych i orzechów. Jak na WegePedię przystało – bez cukru, bez masła i bez oleju, może być bez glutenu. Deser jest pyszny i zdrowy, a do tego „leniwy”: jabłek nie trzeba obierać ze skórki, formy nie trzeba natłuszczać ani wykładać pergaminem, a składniki na kruszonkę wystarczy tylko zblendować i sypnąć na ulubione jabłka.
Po upieczeniu kruszonka jest mocno przyrumieniona i chrupiąca, a jabłka miękkie i soczyste, pokryte delikatnym, aromatycznym sosem.
Ten rewelacyjny, wegański przepis pochodzi z youtubowego kanału The Whole Food Plant Based Cooking Show. Lekko go udoskonaliłam.
Pieczone jabłka z fit kruszonką – SKŁADNIKI
ok. 6 porcji, na formę o wymiarach 27 x 16 cm lub większą
WARSTWA JABŁEK
- 4 duże, dowolne jabłka (ok. 1 kg)
- sok z ½ cytryny
- 50 ml (g) wody lub soku z jabłek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki zmielonych goździków (niekoniecznie)
- 1–2 łyżki ksylitolu lub cukru (niekoniecznie)
KRUSZONKA
- 120 g suszonych daktyli dobrej jakości bez pestek
- 100 g płatków owsianych górskich, np. bezglutenowych
- 50 g zblendowanych na proszek migdałów lub orzechów ziemnych
- 1 łyżeczka cynamonu
- dodatkowo na samą górę: orzechy włoskie lub pekan (niekoniecznie)
Pieczone jabłka z fit kruszonką – WYKONANIE
- Jabłka ze skórką kroimy na małe kawałki i przekładamy do dużej miski. Dodajemy mąkę, cynamon, sok oraz wodę i dokładnie mieszamy.
- Wszystko przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 20 minut.
- Składniki kruszonki umieszczamy w kubku blendera, wstrząsamy, żeby się wymieszały i blendujemy pulsacyjnie do uzyskania grudek, nie na proszek.
- Formę wyjmujemy z piekarnika i jabłka równomiernie posypujemy kruszonką oraz dodatkowo pekanami lub orzechami laskowymi. Ponownie wstawiamy do piekarnika (na środkową lub dolną półkę) i pieczemy przez 25 minut.
Crumble z jabłkami podajemy po lekkim przestudzeniu.
Wskazówka: jabłka posypuję kruszonką dopiero po ok. 20 minutach pieczenia, bo inaczej posypka lekko się przypala.
Smacznego !