Wegańska jambalaya, czyli aromatyczny ryż z warzywami i fasolą po kreolsku. Poniżej sprawdzony przepis na najzdrowszą wersję tej potrawy – bez mięsa i bez smażenia na oleju.
Jambalaya to smakowite i rozgrzewające danie jednogarnkowe, bardzo proste i tanie w przygotowaniu – idealne dla studentów. Z podanych składników wychodzi naprawdę duży gar potrawy, dla jednej osoby wystarczy jej na kilka dni.
Ryż z warzywami fit – SKŁADNIKI
- ok. 220 g pieczarek
- 1 duża cebula czerwona
- 1 duża papryka żółta
- 2–3 łodygi selera naciowego
- 4½ kubka (kubek = 250 ml) wody lub bulionu warzywnego
- 400 g passaty (przecieru pomidorowego)
- 3 hojne łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 puszki fasoli czerwonej lub ok. 500 g fasoli ugotowanej w domu
- 1¼ kubka suchego ryżu brązowego
PRZYPRAWY
- 1 łyżka zmiażdżonego czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 3 liście laurowe
- sól, dużo pieprzu (można dodać chili)
Ryż z warzywami fit – WYKONANIE
- W dużym garnku zagotowujemy kilka łyżek wody i wrzucamy pokrojone pieczarki, cebulę, paprykę i seler naciowy. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 10 minut dolewając trochę wody od czasu do czasu, żeby zapobiec przywieraniu.
- Wlewamy 4½ kubka wody, dodajemy przepłukaną na sicie fasolę z puszki, przepłukany ryż oraz resztę składników. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 45 minut mieszając co jakiś czas.
Po przestudzeniu jambalaya nieco zgęstnieje, dlatego podczas odgrzewania trzeba dolać trochę wody lub bulionu.
Smacznego !
Wyprobuje z checia, tylko mam jedno pytanie. Jezeli 4,5 kubka to 250ml to co to jest za kubek bo nie wiem ile uzyc ryzu?
1 kubek ma 250 ml 🙂 , zaraz dodam do opisu, żeby było bardziej precyzyjnie.
Dzieki, mam nadzieje, ze sie nie pograzylem nie wpadajac na to samemu
pyszne! dziękuję za przepis!
ale naprawdę wyszło dużo…