Domowy chleb na drożdżach, pszenny, prosty przepis

Domowy chleb na drożdżach, pszenny – prosty przepis

Bardzo prosty i pyszny chleb na drożdżach według receptury Jamiego Olivera (filmik) z pszennej mąki pełnoziarnistej / razowej lub białej. To przepis podstawowy, idealny dla początkujących domowych piekarzy. Minimalnie go jednak zmieniłam, bo dodaję ciut więcej mąki niż Jamie, dzięki czemu chleb pieczony na blasze ma lepszy kształt i jest wyższy.

Ciasto według tego przepisu można też wykorzystać do zrobienia pizzy czy foccacii.

Do chleba polecam dietetyczną, wegańską pastę „serową”.

Prosty chleb na drożdżach – SKŁADNIKI

2 bochenki

  • 1 kg mąki pszennej, może być orkiszowa + trochę do podsypania. U mnie pełnoziarnista, typ 1850
  • 650 g ciepłej wody
  • 7 g suszonych drożdży (1 saszetka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1–2 łyżki cukru

Warto poeksperymentować z różnymi przyprawami i innymi dodatkami. Najczęściej dorzucam do ciasta 1 łyżeczkę całych nasion kminku.

Prosty chleb na drożdżach – WYKONANIE

  1. Do dużej miski wlewamy ciepłą (ale jeszcze nie gorącą) wodę z kranu, dodajemy drożdże oraz cukier, mieszamy i odstawiamy na 2 minuty.
  2. Wsypujemy mąkę oraz sól i mieszamy, na początku widelcem, a później ręką.
  3. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i oprószonymi dłońmi krótko wyrabiamy.
  4. Masę przekładamy do miski, którą wcześniej obsypujemy lekko mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1–1,5 godziny. Ciasto podwoi swoją objętość.
  5. Masę przenosimy na oprószony mąką blat i kroimy nożem na pół. Obie połówki lekko zagniatamy, formujemy dowolne kształty i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wierzch bochenków oprószamy mąką. Blachę z chlebami odstawiamy do wyrośnięcia (bez przykrywania) na 30–60 minut. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
  6. Chleby pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 35 minut.

Rada: zamiast na blasze, chleb można upiec w dowolnej foremce.

Smacznego !

Dodaj komentarz