Soczewica to mój ulubiony strączek (ex aequo z cieciorką, bobem i fasolką mung), zwłaszcza żółta i czerwona. W przeciwieństwie do innych nasion roślin strączkowych, nie trzeba jej namaczać, dość krótko się gotuje (jak makaron lub ryż), a do tego ma ciekawy, wyrazisty – jak dla mnie lekko pieprzny – smak. Aż 1/4 soczewicy to białko – wielbiciele tego makroskładnika powinni być zachwyceni.
Soczewice żółta i czerwona łatwo się rozgotowują, dlatego najlepiej sprawdzają się w zupach kremach, sosach, kotletach, pasztetach, pastach czy gęstych daniach jednogarnkowych. Z kolei ciemniejsze strączki dłużej zachowują swój kształt, dzięki czemu fajnie wyglądają w sałatkach, zupach i gęstych wegańskich potrawkach. Soczewicę najlepiej gotować w nieosolonej lub tylko lekko słonej wodzie.
Dla tych, którzy boją się, że po zjedzeniu strączków wybuchną – krótki poradnik: Jak jeść strączki.
W jakich przepisach wykorzystać soczewicę?
- Pieczone pulpety z soczewicy
- Pieczeń wegańska
- Pasztet z soczewicy lub grochu
- Wegańskie chili con carne
- Wegański sos bolognese
- Indyjskie placki UTTAPAM
- Indyjskie placki DOSA
GOTOWANIE
Ogólnie biorąc 1 szklankę soczewicy gotujemy w 1,5–2 szklankach wody – im soczewica jest ciemniejsza, tym gotujemy ją dłużej i w większej ilości wody. Nasiona możemy ugotować na sypko lub po prostu suchą soczewicę wrzucić do gotującej się zupy czy wegańskiego gulaszu.
Jak ugotować soczewicę żółtą i czerwoną na sypko?
- 1 szklanka soczewicy żółtej lub czerwonej
- 1,5 szklanki wody
- Wodę zagotowujemy.
- Soczewicę płuczemy na sicie, odcedzamy, wrzucamy do wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Wyłączamy ogień i zostawiamy soczewicę pod przykryciem na kolejnych 10 minut.
Jak ugotować soczewicę zieloną na sypko?
- 1 szklanka soczewicy zielonej
- ok. 2 szklanki wody
- Wodę zagotowujemy.
- Soczewicę płuczemy na sicie, odcedzamy, wrzucamy do wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 25–30 minut.
Zieloną soczewicę można też ugotować w większej ilości wody z dodatkiem listka laurowego. Gotujemy przez 25–30 minut i odcedzamy.
Jak ugotować soczewicę brązową na sypko?
- 1 szklanka soczewicy brązowej
- ok. 2 szklanki wody
- Wodę zagotowujemy.
- Soczewicę płuczemy na sicie, odcedzamy, wrzucamy do wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30–35 minut.
Brązową soczewicę można też ugotować w większej ilości wody z dodatkiem liścia laurowego. Gotujemy przez 30–35 minut i odcedzamy.
Jak ugotować soczewicę czarną na sypko?
- 1 szklanka soczewicy czarnej
- ok. 2 szklanki wody
- Wodę zagotowujemy.
- Soczewicę płuczemy na sicie, odcedzamy, wrzucamy do wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 35 minut.
Czarną soczewicę można też ugotować w większej ilości wody z dodatkiem listka laurowego. Gotujemy przez ok. 35 minut i odcedzamy.
Bon appétit !
Bardzo lubię soczewicę, ale do tej pory pojawiała się tylko w jednej wersji w moim domu. Teraz (nawet biorąc pod uwagę różne kolory, o których nie miałam pojęcia) – będzie znacznie ciekawiej. Dzięki za super przepisy – będę do nich wracać.
Ugotowałem dziś czarną soczewicę pierwszy raz (potrzebowałem do przepisu pulled chlebowiec). Udało mi się Twoim sposobem, choć trochę dolałem wody pod koniec (z 0.5 szklanki) i gotowała mi się 30 minut. Zaskoczyła mnie swoim wykwintnym smakiem. Naprawdę jest sama w sobie smaczna. Po zmieszaniu z duszonym jackfruitem, sosem BBQ i chrupiącymi warzywami na tortilli – nie-bo-w-gę-bie.:)