Gulasz węgierski z kotletów sojowych, pieczarek brązowych i brązowej soczewicy to najbardziej konkretny i „mięsny” gulasz, jaki udało mi się wycisnąć z roślin. Szczęśliwie się składa, że jest on też bardzo łatwy, pomimo dość wielu składników. Dla osiągnięcia wybitnego smaku warto niczego nie pominąć. A że mój blog jest nie tylko wegański, ale również fit, to i potrawka bardzo dietetyczna.
Aby gulasz bez mięsa smakował „jak u mamy”, trzeba hojnie dodać umami. Dawcami tego smaku w poniższym przepisie są m.in.: grzyby, sos sojowy, płatki drożdżowe, kotlety sojowe, koncentrat pomidorowy oraz wędzona papryka.
Gulasz świetnie smakuje z dodatkiem natki pietruszki. Podajemy go z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem lub chlebem pełnoziarnistym.
Wegański gulasz węgierski z kotletów sojowych – SKŁADNIKI
- 2–3 duże cebule czerwone
- 1 duża marchewka
- 2 duże papryki: czerwona i zielona
- 500 g pieczarek, u mnie brązowe
- ok. 750 g bulionu warzywnego, u mnie bulion z resztek
- 100 g kotletów sojowych (1 opak.)
- 150 g ugotowanej soczewicy brązowej, np. z puszki
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
PRZYPRAWY
- 3–4 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego, najlepiej ciemnego
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1½ łyżki majeranku
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kminku
- dużo pieprzu
- 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
Wegański gulasz węgierski z kotletów sojowych – WYKONANIE
- Duży garnek stawiamy na średnim ogniu, wlewamy kilka łyżek wody i wrzucamy drobno posiekane cebule, pokrojone w dużą kostkę papryki i marchewkę, pokrojone w plasterki kapelusze pieczarek oraz drobno posiekane trzonki grzybów. Warzywa smażymy bez tłuszczu, aż zupełnie zmiękną. W miarę potrzeby od czasu do czasu dolewamy trochę wody.
- Dodajemy sos sojowy, zmiażdżony w prasce czosnek, słodką paprykę w proszku, majeranek, paprykę wędzoną, kminek, pieprz i mieszamy.
- Wlewamy bulion, zagotowujemy, wrzucamy kotlety połamane na 3 lub 4 kawałki (wraz z okruchami i proszkiem z opakowania), przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut.
- Dodajemy soczewicę: połowę wrzucamy do gulaszu w całości, a drugą połowę rozgniatamy widelcem dla zagęszczenia sosu.
- Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz płatki drożdżowe, mieszamy i dusimy jeszcze przez 5–10 minut.
Smacznego !
Gulasz jest bardzo smaczny! Dzięki za przepis.
<3
Które kotlety kupujesz?
Sante, Kotlety sojowe a la schabowe, te najpopularniejsze.
Gulasz pyszny. Robiłam bez soczewicy.