przepis na syrop daktylowy

Przepis na SYROP DAKTYLOWY lub MUS DAKTYLOWY – najprostszy

Poniżej najprostszy w całym internecie przepis na syrop daktylowy lub mus – bez gotowania!

Daktyle to naturalne „cukierki”, dlatego są najzdrowszym słodzikiem! W 80% składają się z cukrów prostych, ale są również bogate w błonnik, witaminy: A, B1, B2, C, oraz sole mineralne i inne fitozwiązki. Mają właściwości lecznicze, m.in. dzięki dużej zawartości antyoksydantów wzmacniają nasz układ odpornościowy.

 

Przepis na syrop daktylowy lub mus daktylowy – SKŁADNIKI

  • 1 szklanka (150 g) suszonych daktyli bez pestek dobrej jakości, najlepiej niesiarkowanych – w wersji raw używamy świeżych
  • 0,5–1,3 szklanki letniej wody (lub więcej)

 

Przepis na syrop daktylowy lub mus daktylowy – WYKONANIE

Daktyle wraz z wodą miksujemy na gładką masę – do zrobienia musu na zdjęciu użyłam tylko połowy szklanki wody.

Nadaje się on do smarowania chleba, naleśników, pankejków, można stosować go do ciast zamiast cukru itd. Jeśli dodamy więcej niż 1 szklankę wody, otrzymamy syrop. Warto poeksperymentować z konsystencjami, żeby sprawdzić która do czego najbardziej nam odpowiada.

Syrop i mus daktylowy przechowujemy w lodówce nie dłużej niż tydzień.

Bon appétit !

 

Źródła

https://pl.wikipedia.org/wiki/Daktyle

„Nowoczesne zasady odżywiania. Przepisy mistrzów”, Leanne Campbell

Are Dates Good For You?

The Healthiest Sweetener

 

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *