Fit cynamonki bez jajek, mleka i masła, pełnoziarniste

Fit CYNAMONKI bez jajek, mleka i masła, pełnoziarniste

Sprawdzony i łatwy (bez wyrabiania) przepis na drożdżowe cynamonki w wersji fit: słodzone daktylami i bananem, podkręcone kardamonem. Wychodzą miękkie, delikatne i bardzo puszyste (ciasto rośnie jak szalone), mimo że pełnoziarniste i dietetyczne. Idealne do zamrażania!

Cynamonki, znane także jako cinnamon rolls, bułeczki cynamonowe czy ślimaki cynamonowe to smakowite, słodkie bułki z nadzieniem cynamonowym, często polane lukrem lub podawane z przeróżnymi kremami. Ich historia sięga starożytności, kiedy cynamon był ceniony jako przyprawa i lekarstwo. Dużą popularność zyskały w krajach skandynawskich, szczególnie w Szwecji, gdzie serwuje się je w czasie fika – tradycyjnej przerwy na kawę. W Stanach Zjednoczonych cinnamon rolls stały się ulubionym przysmakiem na śniadanie. Często piecze się je na specjalne okazje.

Fit cynamonki pełnoziarniste, bez jajek, bez masła 3

Zdrowe bułeczki cynamonowe z kremem bananowo-daktylowym:

  • bez jajek
  • bez masła i oleju
  • bez mleka krowiego
  • pełnoziarniste
  • mogą być bez cukru, wystarczy nie dodać cukru do ciasta, a cynamonki i tak wyrosną

Fit cynamonki wegańskie – SKŁADNIKI

ok. 16 cynamonek

  • 420 g (ml) mleka sojowego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 4–5 g suszonych drożdży
  • 300 g mąki pełnoziarnistej typ 1850, najlepiej orkiszowej
  • 300 g mąki białej, np. typ 650
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki soli jodowanej

NADZIENIE / KREM

  • 200 g miąższu banana, bardzo dojrzałego
  • 6–7 dużych daktyli medjool
  • 0–3 łyżki ksylitolu lub ew. cukru
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka kakao (dla koloru)

Kremu można zrobić więcej i posmarować nim z wierzchu upieczone i ostudzone cynamonki.

Bułeczki cynamonowe można upiec na samej mące 1850, ale wtedy będą trochę mniej smaczne.

Fit cynamonki wegańskie – WYKONANIE

  1. Mleko lekko podgrzewamy (max 40°C) i wlewamy do wielkiej miski. Wsypujemy cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
  2. W drugiej misce mieszamy dokładnie mąki, cynamon, kardamon i sól.
  3. Suche składniki wsypujemy do mleka. Mieszamy najpierw trzonkiem drewnianej łyżki, a następnie dłonią, tylko do połączenia składników. Masa będzie się kleiła, ale tak ma być.
  4. Miskę przykrywamy ściereczką lub pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce (np. do łazienki) na ok. 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  5. Nadzienie: wszystkie składniki blendujemy w miarę gładko.
  6. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę / matę i zagniatamy z 15 sekund. Rozwałkowujemy je na prostokąt o wielkości 60 x 40 cm. Równomiernie rozprowadzamy nadzienie.
  7. Ciasto zwijamy delikatnie w długi, ciasny rulon. Kroimy go co ok. 3 cm. Kawałki układamy (w odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Buły odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz., aż podwoją swoją objętość (nie trzeba ich przykrywać).
  9. Pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160–180°C, aż się zarumienią. Na środkowej półce, bez termoobiegu.

Cynamonki studzimy na kratce, a następnie rozcinamy nożem.

Smacznego !

Rady:

Ciasto nie może mieć za mało wody, bo wtedy mało urośnie.

Dla ładniejszego koloru, do ciasta można dodać ¼–½ łyżeczki kurkumy.

Po 2 godzinach wyrastania, ciasto można wstawić do lodówki do kolejnego dnia, a nawet na 3 dni. Potem zagniatamy i rozwałkowujemy zimne ciasto.

Tuż przed wstawieniem do piekarnika wierzch ślimaków można posypać odrobiną cukru brązowego, będzie fajnie chrupał po upieczeniu.

Cynamonki pieczemy w dowolnej, dużej formie żaroodpornej lub bezpośrednio na blasze. Najlepiej, aby po wyrośnięciu ich brzegi nieco się stykały, wtedy ciasto będzie delikatniejsze.

Bułeczki świetnie nadają się do zamrażania. Najlepiej zamrozić je jak najszybciej po przestudzeniu i pokrojeniu, potem wystarczy zostawiać po jednej na blacie do rozmrożenia.

8 myśli na temat “Fit CYNAMONKI bez jajek, mleka i masła, pełnoziarniste

  1. Witam, bardzo fajne te cynamonki, zrobiłam już kilka razy, eksperymentuję z mąkami. Nie da się ukryć, że im więcej mąki białej, tym są smaczniejsze. No, ale coś za coś, biała mąka nie jest zbyt zdrowa, także to pół na pół to chyba dobra proporcja. 🙂 Pozdrawiam! Super blog!!!

Dodaj komentarz