Fit bułeczki cynamonowe, cinnamon rolls wegańskie

Fit bułeczki cynamonowe, cinnamon rolls wegańskie

Jak mawiała moja 100-letnia prababcia Franciszka: dobra buła nigdy nie jest zła. A te oto bułeczki cynamonowe z kakaowym kremem bananowo-orzechowo-daktylowym są przepyszne i puszyste niczym chmurka kłębiasta! W dodatku naprawdę zdrowe i dietetyczne, bo pełnoziarniste, bez masła, bez jajek, bez mleka i prawie bez cukru.

Poniżej całkiem łatwy przepis na drożdżowe bułki cynamonowe do odrywania na bazie wegańskiej receptury Jamiego Olivera, ale jak zwykle po moich małych zmianach prozdrowotnych.

Bułeczki cynamonowe fit – SKŁADNIKI

9–11 cinnamon rolls

CIASTO

  • 185 ml niesłodzonego mleka migdałowego (użyłam 195 ml owsianego)
  • 7 g drożdży suszonych lub 25 g drożdży świeżych (użyłam świeżych)
  • 2 łyżki syropu klonowego (dodałam 2 łyżki cukru brązowego)
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 310 g mąki razowej orkiszowej (może być zwykła razowa pszenna)
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu

NADZIENIE

  • 60 g migdałów + trochę do posypania na wierzchu – jeśli nie możecie jeść orzechów, pomińcie je
  • 2 dojrzałe średnie banany
  • 4 daktyle bez pestek dobrej jakości – lub więcej, jeśli bardzo lubicie słodycze
  • 1 łyżka zmielonego cynamonu (dodałam łyżeczkę)
  • 2 łyżki syropu klonowego, ksylitolu lub cukru – można pominąć
  • 1 łyżka kakao lub karobu – maskuje smak banana (niekoniecznie)

Bułeczki cynamonowe fit – WYKONANIE

  1. Lekko podgrzewamy mleko roślinne i w małej misce łączymy z drożdżami i syropem klonowym lub cukrem. Płyn odstawiamy na 5 minut, żeby drożdże zadziałały.
  2. W osobnej miseczce mieszamy dokładnie siemię lniane z 3 łyżkami wody i odstawiamy na 3 minuty.
  3. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cynamon oraz sól i dobrze mieszamy. Wlewamy mleko z drożdżami oraz siemię lniane i ponownie mieszamy.
  4. Następnie mieszamy wszystko rękami, ciasto może się trochę kleić, ale tak powinno być. Jeśli klei się jednak za bardzo, dosypujemy małą ilość mąki. Ciasto przekładamy na powierzchnię oprószoną mąką i krótko wyrabiamy.
  5. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (np. do łazienki) na 1 godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.
  6. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki kremu i miksujemy na gładką masę.
  7. Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o bokach 20 i 40 cm (u mnie wyszedł 30 x 50 cm). Na placku rozsmarowujemy nadzienie równo aż po brzegi.
  8. Ciasto zwijamy delikatnie, ale ciasno – wyszedł mi rulon o długości 50 cm. Tniemy go na 10 kawałków.
  9. Bułeczki przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 25 minut.
  10. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C.

Bułki pozostawiamy do ostygnięcia, posypujemy posiekanymi orzechami i podajemy.

Bon appétit !

Razowe bułki cynamonowe ślimaki
Wegańskie, drożdżowe bułeczki cynamonowe do odrywania, czyli cinnamon rolls.

5 myśli na temat “Fit bułeczki cynamonowe, cinnamon rolls wegańskie

  1. ehhh, zasugerowałam się, że łyżka to 15ml i dodałam za mało mleka (jak potem zmierzyłam około 120ml), w rezultacie masa wyszła gęsta, dodałam ciut wody przy wyrabianiu ale i tak wyszło gęste. Teraz odstawiłam do wyrośnięcia ale średnio to widzę… nie wiem czy mam je wyrzucić i próbować jeszcze raz, czy spróbować z tym…

Dodaj komentarz