wegańskie gofry czekoladowe z makiem

Wegańskie GOFRY czekoladowe z pomarańczą i makiem

Pyszne i chrupiące owsiane (mogą być bezglutenowe) wegańskie gofry czekoladowe podkręcone zabójczym aromatem pomarańczowo-makowym. Ten przepis w naturalny sposób wyewoluował z najprostszej na świecie 2-składnikowej receptury na gofry z płatków owsianych i banana. Od razu napiszę, że banana w nich w ogóle nie czuć, jest on tu tylko po to, żeby zlepić wszystkie składniki i nadać gofrom delikatniejszą konsystencję.

Jeśli użyjemy tylko płatków owsianych, banana, kakao oraz mleka lub wody, wyjdą najprostsze gofry kakaowe bez bajerów.

Moje gofry są bardzo zdrowe i niskotłuszczowe – w cieście nie ma oleju czy masła, a dodatkowo możemy smażyć je bez smarowania gofrownicy tłuszczem! 

Wafle (średni ten synonim…) są chrupiące tylko przez jakiś czas, potem wymiękają 😉 , jednak pozostają smakowite, dlatego świetnie nadają się na wynos do pracy lub szkoły. Ale wątpię, żeby tego doczekały…

 

Wegańskie gofry czekoladowe – (4-5 sztuk) – SKŁADNIKI

  • 200 g płatków owsianych górskich (mogą być bezglutenowe)
  • ½ dużego dojrzałego banana (70 g)
  • 150–200 ml mleka owsianego niesłodzonego lub wody, ja dodaję 200 ml
  • 200 ml soku z pomarańczy – najprościej zrobić go z pomocą wyciskarki do cytrusów. Zamiast soku można dodać mleka roślinnego lub wody
  • 1–2 niepłaskie łyżki kakao lub karobu
  • 1 spora łyżka maku (niekoniecznie)
  • skórka otarta z połowy pomarańczy (niekoniecznie, ale warto)
  • 1–2 łyżki ksylitolu, erytrolu lub ewentualnie cukru (niekoniecznie)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej (niekoniecznie)

 

Wegańskie gofry czekoladowe – WYKONANIE

  1. Wszystko blendujemy na gładką masę. Najlepiej odstawić ciasto na kilka minut, przez ten czas zgęstnieje i wtedy możemy zdecydować czy dodać więcej wody lub mleka.
  2. Każdego gofra pieczemy w gofrownicy przez kilka minut bez użycia oleju. Powinny dobrze się przypiec, zanim otworzymy gofrownicę, bo inaczej się porwą.
  3. Studzimy na metalowej kratce lub pochłaniamy od razu.

Bon appétit !

wegańskie gofry czekoladowe
Wegańskie gofry czekoladowe podkręcone pomarańczami i makiem. Pyszne z kupnym lub domowym syropem daktylowym, masłem orzechowym i kwaśnymi owocami, np. czarną porzeczką, jeśli nie świeżą, to rozmrożoną 🙂

4 myśli na temat “Wegańskie GOFRY czekoladowe z pomarańczą i makiem

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *