Gnocchi [czyt. nioki] to smakowite, włoskie kluski z ugotowanych ziemniaków, bardzo podobne do naszych kopytek, właściwie różnią się chyba tylko tym, że są trochę mniejsze. Nioki w mojej zdrowej wersji są nie tylko bez jajka / jajek, ale też pełnoziarniste i podane z fit sosem pomidorowym według włoskiej receptury. Oto przepis na łatwe, pyszne i tanie danie.
Tradycyjnie gnocchi mogą mieć przeróżne kształty (np. małe kopytka) w zależności od regionu i sił witalnych kucharki, jednak w Polsce rządzą nioki w paski. Ja najczęściej nie mam cierpliwości do twórczości, a jeśli już jej doznam, robię kulki lub najprostszy wzorek widelcem.
Z czym jeszcze można podawać gnocchi / nioki?
- wegański strogonow
- sos pieczarkowy
- szpinak w wegańskim beszamelu
- kotlety z groszku i tofu lub fasoli i tofu
Nioki / gnocchi wegańskie – SKŁADNIKI
ok. 4 porcje klusek
- 1 kg ziemniaków mączystych (do pieczenia), najlepsze są żółte odmiany, np. lilly
- ok. 220 g mąki pełnoziarnistej, typ 1850
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
- sól
Sos pomidorowy do nioków
- ½ cebuli
- ½ marchewki
- ½ laski selera naciowego (niekoniecznie)
- 1–2 ząbki czosnku
- 700 g passaty / przecieru pomidorowego
- 1 łyżka syropu klonowego / z agawy lub trochę ksylitolu / cukru
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- sól, pieprz
- kilka liści bazylii
Nioki / gnocchi wegańskie – WYKONANIE
- Ziemniaki w całości (ze skórką) wkładamy do gara, zalewamy zimną wodą, przykrywamy i zagotowujemy. Następnie na małym ogniu gotujemy do miękkości – małe bulwy ok. 15 minut, a duże co najmniej 25.
- Pyry obieramy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków (do dużej miski) i studzimy.
- Dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy dłonią do uzyskania w miarę gładkiego ciasta.
- Masę przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i oprószonymi dłońmi krótko zagniatamy.
- Kulę ciasta kroimy na 6–8 części, z każdej rolujemy wałek o grubości palca i odcinamy kluski o długości ok. 1 cm. Każdego nioka można (ale nie trzeba) dowolnie uformować.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą.
- Gnocchi wrzucamy do wrzątku, delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna i od wypłynięcia gotujemy nie dłużej niż 1 minutę. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową.
Uwaga: ciasta nie zagniatamy zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Sos pomidorowy do nioków
- Do rondla wrzucamy drobno posiekane cebulę, marchew, seler i zmiażdżony w prasce czosnek. Wlewamy z 5 łyżek wody, przykrywamy i dusimy 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy i w razie potrzeby dolewamy nieco wody.
- Dodajemy passatę, syrop klonowy, płatki drożdżowe, sól oraz pieprz i gotujemy bez przykrycia co najmniej 15 minut, aż sos zgęstnieje.
- Wyłączamy gaz i wrzucamy kilka posiekanych liści bazylii.
Gnocchi podajemy od razu po ugotowaniu. Sos pomidorowy można przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić.
Smacznego !
Pychota, właśnie takiego sosu do nioków mi brakowało, same nioki też świetne. Ich smak mnie zaskoczył, bo sądziłam, że ciemna mąka je zepsuje, a wychodzą właściwie jak tradycyjne.