Pyszne, dietetyczne, mocno cynamonowe placki owsiane z najprostszym na świecie, gorącym sosem malinowo-klonowym. Inspiracją do ich upichcenia był dla mnie łatwy przepis Nigelli Lawson, który musiałam jednak zweganizować. Moja wersja pancakes jest bez jajek (ale za to z bananem), a do zrobienia sosu zamiast niewegańskiego miodu użyłam smaczniejszego syropu klonowego.
Placki świetnie smażą się bez tłuszczu, na patelni z nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu są niskotłuszczowe i jeszcze zdrowsze, a dodatkowo nie trzeba myć patelni… Można jeść je nawet codziennie, nie tylko na śniadanie.
Wegańskie fit placki owsiane – SKŁADNIKI
ok. 12 pancakes
- 200 g płatków owsianych górskich zblendowanych na mąkę – mogą być bezglutenowe
- 1 łyżka (tak!) cynamonu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 g dojrzałego banana
- 300 g (lub trochę więcej) mleka owsianego – na wodzie placki też powinny wyjść
A tutaj przepis na 2-składnikowy sos malinowy.
Wegańskie fit placki owsiane – WYKONANIE
- W misce łączymy suche składniki: mąkę, cynamon i sodę.
- Mleko blendujemy z bananem na gładki mus.
- Mus wlewamy do suchych składników i mieszamy dokładnie. Masę warto odstawić na 5 minut, bo bardzo zgęstnieje.
- Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy porcje ciasta i na małym ogniu smażymy bez tłuszczu z obu stron.
Smacznego !
Ile mają kalorii te placki z tych składników?
przepyszne! odkryłam wczoraj tego bloga i już mam ochotę przetestować wszystkie przepisy 🙂
Super! Pozdrawiam.:)
Placki naprawdę pyszne, wcześniej przez długi czas robiłem wersję pszenną z tego bloga, ale te są jeszcze lepsze i chyba zdrowsze. Pozdrawiam Autorkę. 🙂