Bananowe naleśniki bezglutenowe, fit, bez tłuszczu

Bananowe naleśniki bezglutenowe, fit, bez tłuszczu

Bananowe naleśniki gryczano-kukurydziano-owsiane. Naprawdę pyszne, mimo że bezglutenowe, zdrowe, dietetyczne i wegańskie – bez mleka, bez jajek, bez cukru, a w dodatku smażone bez tłuszczu.

Ten łatwy przepis pochodzi z rewolucyjnej i rewelacyjnej książki z teorią i przepisami „Chroń i lecz swoje serce” autorstwa kardiologa, dra Caldwella Esselstyna i jego kulinarnie utalentowanej żony Ann.

Naleśniki świetnie smakują solo, ale najlepiej z owocami i smarowidłami: smażonymi jabłkami, domową nutellą, kremem czekoladowym z daktyli lub czekośliwką. Pasują nawet do wytrawnych farszów, tylko wtedy najlepiej pominąć w cieście ksylitol.

Bananowe naleśniki bezglutenowe – SKŁADNIKI

ok. 10 małych naleśników

  • ½ szklanki (90 g) mąki gryczanej
  • ½ szklanki (60 g) mąki kukurydzianej
  • ½ szklanki (60 g) mąki owsianej bezglutenowej – można zblendować płatki owsiane górskie
  • 1 łyżka ksylitolu, erytrolu lub ewentualnie cukru
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub innego
  • 2 szklanki (460 g) mleka owsianego lub ryżowego

Bananowe naleśniki bezglutenowe – WYKONANIE

  1. W dużej misce mieszamy mąki, ksylitol oraz sodę.
  2. Banana blendujemy z octem i mlekiem roślinnym.
  3. Płyn wlewamy do suchych składników i łączymy dokładnie, najlepiej mikserem.
  4. Dobrej jakości patelnię (najlepiej małą) z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu, wlewamy porcje ciasta i smażymy bez dodatku tłuszczu (na sucho). Naleśniki przewracamy (delikatnie podważając łopatką) dopiero, kiedy porządnie usmażą się z jednej strony, inaczej będą przywierały do patelni.

Smacznego !

Dodaj komentarz