Pieczony falafel z buraka to zdecydowanie nie jest przepis na „prawdziwego falafela”, ale za to ratunek dla tych, którzy zapomnieli namoczyć na noc nasiona. Tradycyjne, słynne kotlety z ciecierzycy nie mają w składzie buraków, nie używa się do nich cieciorki ugotowanej, a do tego smażone są w głębokim tłuszczu, który idzie w biodra jak strzała. Ale co tam, jak już zmieniać recepturę, to z jajami! Ale oczywiście nie należy aż tak dać się ponieść twórczości, aby przypadkiem przerobić kotleciki na ciastka czekoladowe…
Fit falafele buraczane w mojej przyspieszonej i prostej wersji są pyszne, miękkie i delikatne, a mimo to się nie rozpadają, i na żywo wyglądają zabójczo (zdjęcie nie oddaje urody)! Ślinianki żadnego estety i smakosza kulinarnego nie pozostaną bierne na ich widok i aromat. W dodatku są niesamowicie zdrowe i dietetyczne, bo nie ma w nich oleju. Świetne na gorąco i na zimno, w domu i na wynos, smakowite nawet bez upieczenia… Polecam do nich dietetyczny sojonez oraz indyjską raitę.
Pieczony falafel z buraka – SKŁADNIKI
ok. 27 fit kotlecików
- 2 puszki ugotowanej ciecierzycy (480 g) – bez zalewy
- 200 g ugotowanych lub upieczonych buraków
- 1 łyżka cebuli suszonej
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (nadają serowy smak, a przy okazji zagęszczają masę)
- 6 łyżek drobno poszatkowanej natki pietruszki (lub pół na pół pietruszki i kolendry)
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
PRZYPRAWY
(Najprościej użyć kupnej, gotowej mieszanki przypraw do falafeli.)
- 1/2–1 łyżeczka zmielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól jodowana, pieprz
Pieczony falafel z buraka – WYKONANIE
- Ciecierzycę bardzo dokładnie odsączamy z zalewy, nasiona powinny być prawie suche.
- Cieciorkę oraz buraki rozdrabniamy osobno w „maszynce do mielenia mięsa”.
- Z buraczanej papki odlewamy sok, dodajemy do niego 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 5 min. Jeśli płynu będzie zbyt mało, siemię łączymy z całą papką z buraków.
- Zmieloną cieciorkę przekładamy do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie łyżką, a następnie ręką. Próbujemy, czy mieszanka jest odpowiednio doprawiona.
- Z masy formujemy małe kulki i rozpłaszczamy je na kotlety o średnicy 4–5 cm.
- Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30 minut.
Bon appétit !
Nie znałam takiego zestawienia w falafelach, jest ciekawe, do tego ładny kolor – na pewno spróbuję.
Na żywo wyglądają zjawiskowo, polecam!
Super! Polecam