Falafel pieczony z buraka - niskotłuszczowy, fit

Pieczony FALAFEL z buraka – fit, bez tłuszczu

Pieczony falafel z buraka to zdecydowanie nie jest przepis na „prawdziwego falafela”, ale za to jedyny ratunek dla tych, którzy zapomnieli namoczyć na noc nasiona. Tradycyjne, słynne kotlety z ciecierzycy nie mają w składzie buraków, nie używa się do nich cieciorki ugotowanej, a do tego smażone są w głębokim tłuszczu, który idzie w biodra jak strzała. Ale co tam, jak już zmieniać recepturę, to z jajami! Ale oczywiście nie należy aż tak dać się ponieść twórczości, żeby przypadkiem przerobić te kotlety na ciastka czekoladowe…

Fit falafele buraczane w mojej przyspieszonej i prostej wersji są pyszne, miękkie i delikatne, a mimo to się nie rozpadają, no i wyglądają zabójczo (zdjęcie nie oddaje urody)! Ślinianki żadnego estety i smakosza kulinarnego nie pozostaną bierne na ich widok i aromat. W dodatku są niesamowicie zdrowe i dietetyczne, bo nie ma w nich ani kropli oleju. Świetne na gorąco i na zimno, w domu i na wynos, smakowite nawet bez upieczenia… Polecam do nich dietetyczny sojonez oraz indyjską raitę.

Jeśli ktoś z Was dopiero teraz przypomniał sobie, że jednak nie lubi buraków, to tutaj jest przepis na falafele trochę mniej nietradycyjne – falafele z piekarnika.

Pieczony falafel z buraka – SKŁADNIKI

ok. 27 fit kotlecików

  • 2 puszki ugotowanej ciecierzycy (480 g) – bez zalewy
  • 200 g ugotowanych lub upieczonych buraków
  • 1 łyżka cebuli suszonej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (nadają serowy smak, a przy okazji zagęszczają masę)
  • 6 łyżek drobno poszatkowanej natki pietruszki  (lub pół na pół pietruszki i kolendry)
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

PRZYPRAWY

Rada: najprościej użyć kupnej, gotowej mieszanki przypraw do falafeli.

  • 1/2–1 łyżeczka zmielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Pieczony falafel z buraka – WYKONANIE

  1. Ciecierzycę bardzo dokładnie odsączamy z zalewy, nasiona powinny być prawie suche.
  2. Cieciorkę oraz buraki rozdrabniamy osobno w „maszynce do mielenia mięsa”.
  3. Z buraczanej papki odlewamy sok, dodajemy do niego 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 5 min. Jeśli płynu będzie zbyt mało, siemię łączymy z całą papką z buraków.
  4. Zmieloną cieciorkę przekładamy do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie łyżką, a następnie ręką. Próbujemy, czy mieszanka jest odpowiednio doprawiona.
  5. Z masy formujemy małe kulki i rozpłaszczamy je na kotlety o średnicy 4–5 cm.
  6. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30 minut.

Bon appétit !

Falafel pieczony z buraka - niskotłuszczowy, fit - przed zapieczeniem
Pieczony fit falafel z buraka – przed upieczeniem

3 myśli na temat “Pieczony FALAFEL z buraka – fit, bez tłuszczu

Dodaj komentarz