Mizeria z ogórków inaczej - wegańska raita na jogurcie

Mizeria z ogórków inaczej – wegańska RAITA na jogurcie

Jeśli znudziła Wam się już tradycyjna mizeria, a nawet tzatziki, to nadszedł czas by wypróbować prosty i szybki przepis na wegańską i indyjską wersję tego orzeźwiającego sosu. Raita to rodzaj pysznego jogurtowego dipu z różnymi przyprawami, podawanego do wszelkich ostrych i piekielnie ostrych (chociaż nie tylko) dań dla ukojenia rozżarzonych kubków smakowych. Latem może stanowić zamiennik gęstego chłodnika ogórkowo-miętowego. Pachnie nieziemsko, po otwarciu pełnej lodówki raita pierwsza uderza po nozdrzach. Wegańska mizeria z ogórków świetnie komponuje się z curry, indyjskim pieczywem (np. plackami dosa czy roti), daniami z ziemniaków, jak np. gofry z gotowanych ziemniaków, czy potrawami kuchni meksykańskiej.

Mizeria z ogórków inaczej – SKŁADNIKI

  • 200 ml naturalnego gęstego jogurtu sojowego
  • 30 g tofu – dla zagęszczenia (niekoniecznie)
  • 180 g świeżych ogórków
  • 2–4 łyżki pokrojonej mięty
  • 1–2 łyżki koperku (niekoniecznie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1–3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
  • sól, pieprz
  • ¼ łyżeczki zmielonego kuminu (niekoniecznie)
  • 1/3 łyżeczki zmielonych nasion kolendry

Mizeria z ogórków inaczej – WYKONANIE

  1. Jogurt blendujemy z tofu, czosnkiem, sokiem z cytryny, ksylitolem, pieprzem, solą, kuminem oraz nasionami kolendry.
  2. Do masy dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki (nie obieram ich, bo szkoda witamin), drobno posiekaną miętę oraz koperek i mieszamy.

Raita najlepiej smakuje, kiedy smaki się trochę przegryzą. W lodówce może postać do 3 dni.

Bon appétit !

Dodaj komentarz