W 100% domowe wrapy z tortilli – przepis obejmuje indyjskie tortille, czyli pyszne roti z batatów, domowy hummus oraz do wyboru 3 błyskawiczne sosy bez gotowania. A więc receptura all inclusive.
Oto wegańskie danie, które jest najlepszym przykładem kuchni fusion – kombinacja ingrediencji z różnych części świata. Bo kuchnia ponad podziałami smakuje najlepiej!
Domowe wrapy z tortilli na zimno – SKŁADNIKI
- tortille – najlepiej domowe, np. wg tego prostego przepisu na indyjskie tortille, czyli roti
W tortille możemy zawinąć co tylko chcemy, ale najlepiej jak będą to podłużne elementy, bo wtedy cała konstrukcja będzie stabilniejsza. Poniżej moje ulubione składniki:
- pokrojone w długie słupki lub paski: świeża papryka, awokado, mango (uwielbiam!), ogórek, marchewka (kroję ją obieraczką do warzyw)
- inne warzywa: sałata lub inne zielsko (np. szpinak, jarmuż, pak choi, rukola), szczypior, kapusta czerwona marynowana (odciśnięta)
- tofu pokrojone w słupki – wędzone, ziołowe, czosnkowe, naturalne lub usmażone jak w tej sałatce
- szczypior (jak najgrubszy i najdłuższy), najlepiej coś takiego – do przewiązania tortilli
- sól, pieprz (niekoniecznie)
- czasem dodaję jeszcze: długi makaron razowy, pocięte w długie paski płaty nori (glony do sushi)
DODATKOWO (niekoniecznie)
- sosy – np. sojowy, najszybszy sos BBQ bez gotowania, ekspresowy słodki sos chili bez gotowania, lub szybki sos do spring rolls
- pasty – np. domowy hummus bez tahini lub wasabi
Domowe wrapy z tortilli na zimno – MONTAŻ
- Przygotowujemy szczypior do wiązania wrapów – surowy szczypior jest zbyt kruchy, dlatego trzeba go zblanszować. W tym celu zanurzamy go we wrzątku (lub umieszczamy w garnku z parą wodną) na kilka–kilkanaście sekund i studzimy.
- Tortille możemy posmarować dowolną pastą (najlepiej tylko na środku), układamy wybrane składniki, solimy i pieprzymy.
- Zawijamy brzegi tortilli, najpierw dolny, a potem boczne.
- Żeby ułatwić sobie wiązanie szczypiorem, w środek wrapa możemy wbić wykałaczkę. Mocujemy szczypior i wyjmujemy wykałaczkę.
- Warzywa polewamy sosami tuż przed jedzeniem.
Wrapy najlepiej jeść od razu, ale jeśli tortilli nie posmarujemy grubo pastami i nie polejemy sosami, wytrzymają kilka godzin. Dobrze jest czymś je przykryć, żeby placki nie wyschły.
Bon appétit !