sałatka z tofu i winogronami

Sałatka z tofu i winogronami – tylko 5 składników

Wykwintna i ekspresowa sałatka z tofu smażonego bez tłuszczu, chrupiących płatków migdałowych i winogron. Jeśli komuś brakuje w niej zieleniny, to dodatek szpinaku czy rukoli smaku nie zrujnuje. Idealna, pożywna przekąska na imprezę czy jako drugie śniadanie do pracy. Zostałam nią zauroczona, kiedy byłam jeszcze wszystko-jak-leci-żerna, ale po wyautowaniu smażonego kuraka, pozostanie w moim menu na zawsze. Ni to słodkie, ni to słone, połączenie raczej nie dla konserwatystów, ale warto częstować nią wszystkich, a nuż, widelec. Niektórzy może nawet nie zidentyfikują tofu, które smakuje bardzo kurczakopodobnie, jeśli się je w miarę drobno pokroi i przysmaży w przyprawach, np. mieszance do drobiu.

 

Sałatka z tofu i winogronami – 1 porcja – SKŁADNIKI

  • 100 g tofu twardego, najlepiej naturalnego
  • 200 g winogron ciemnych, najlepiej bez pestek
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • kilka łyżek sosu sojowego, najlepiej o obniżonej zawartości soli (może być bezglutenowy)
  • ½ łyżeczki garam masala, curry, przyprawy do kurczaka (bez dodatku soli), przyprawy do gyrosa lub innej ulubionej mieszanki
  • szpinak, rukola – niekoniecznie

 

Sałatka z tofu i winogronami – WYKONANIE

  1. Tofu kroimy w kostkę i mieszamy z sosem sojowym oraz wybraną przyprawą, moja ulubiona ostatnio to garam masala. Przekładamy wszystko na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką i smażymy z każdej strony.
  2. Płatki migdałowe prażymy na lekko brązowy kolor na suchej patelni. Najlepiej robić to na małym lub średnim ogniu i mieszać od czasu do czasu, żeby płatki się nie przypaliły.
  3. Ostudzone tofu oraz migdały mieszamy z winogronami przekrojonymi na połówki.
  4. Do sałatki świetnie pasują również szpinak i rukola.

 

Bon appétit !


 

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *