spring rolls

SPRING ROLLS wegańskie + azjatycki sos do maczania

Zapraszam na zajęcia z „aquaorigami” czyli składania namoczonego papieru ryżowego, do którego upychamy nadzienie 😉 W porównaniu z sushi, zrobienie spring rolls to bułka z masłem wegańskim. Do takich zawijasów możemy wcisnąć właściwie wszystko co jest jadalne. Nie ma jednego właściwego przepisu, każdy może kombinować sam i zostać specjalistą.

 

Spring rolls z sosem – SKŁADNIKI

SPRING ROLLS

  • papier ryżowy – lepiej większy niż mniejszy 😉
  • ugotowany dowolny, długi makaron razowy (bo robimy zdrową wersję, ale jeśli ktoś chce, może użyć makaronu ryżowego)
  • tofu naturalne, wędzone czy marynowane pokrojone w długie słupki – na zimno lub podsmażone na patelni np. z kilkoma łyżkami sosu sojowego i ulubioną przyprawą jak kurkuma czy garam masala
  • pokrojone w długie słupki dowolne warzywa i owoce, np.: ogórek, papryka, marchewka, cukinia, mango… Marchewkę i cukinię można też pociąć nożykiem Julienne w długie nitki
  • sałata, szpinak, rukola… – najlepiej niekrojone, kroję tylko duże liście sałaty
  • kiełki
  • świeże zioła, np. szczypior, pietruszka, bazylia, mięta, kolendra…
  • 1–2 płaty glonów nori (do sushi) pokrojone w paski o szerokości 1 cm lub porwane (bez namaczania)

SOS do rollsów (wszystko mieszamy)

  • 4 łyżeczki sosu sojowego (20 ml)
  • 4 łyżeczki octu ryżowego (20 ml) – pewnie inny też może być
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili (30 ml), sklepowego lub zrobionego wg tego przepisu: słodki sos chili

 

Spring rolls – WYKONANIE

Przed rozpoczęciem zwijania najlepiej przygotować sobie na osobnym talerzu makaron, pokrojone warzywa, tofu i glony, żeby wszystko mieć na podorędziu i nie spowalniać produkcji.

Do szerokiego naczynia (np. formy do tarty) nalewamy letnią, przegotowaną wodę, będziemy w niej moczyć papier ryżowy.

Płat papieru ryżowego zanurzamy w wodzie na ok. 3 sekundy i układamy np. na plastikowej desce do krojenia lub innej płaskiej powierzchni. Bliżej jednego brzegu płata układamy na kupkę sałatę, potem makaron, a na nie pozostałe składniki. Zwijamy ciasno. Na koniec zaginamy otwarte boki papieru – to jest prostsza forma rolowania, pokazana na filmiku nr 1. Bardziej zaawansowana, ale wciąż banalna technika zaprezentowana jest na filmiku nr 2. Jeśli chcecie, żeby z Waszych zawijasów wystawały szczypiory, marchwie i sałaty, jak na moich zdjęciach, musicie ją opanować 🙂 Ja załapałam już za pierwszym razem, więc Wam też się uda.

Spring rollsy możemy podawać w całości lub pokrojone na 2 lub 3 kawałki. Serwujemy je z sosem do rollsów, słodkim sosem chili, sosem sojowym lub  dowolnym innym sosem do maczania.

Bon appétit !

 

Poniżej filmik nr 1 z prostszą techniką zwijania spring rollsów.

 

Filmik nr 2 ze zwijaniem w stylu wietnamskim, które ja stosuję. Niestety w tym wideo występuje mięsiwo, nie udało mi się znaleźć nagrania wegańskiego. Jeśli ktoś z Was na takie trafi, będę bardzo wdzięczna za link. Rolowanie zaczyna się od 3:21 minuty filmu.

Jeśli znacie jakieś inne, ciekawe przepisy na rollsy (również słodkie) lub na sosy do maczania, to możecie podesłać w komentarzu 🙂

spring rolls
Spring rolls zwijane w stylu wietnamskim

 

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *