hummus bez tahini

HUMMUS bez tahini i oleju w 5 minut – z aquafabą

Trudno znaleźć w sklepach hummus bez dodatku zbędnych kalorii w postaci olejów, więc najlepiej zrobić go samemu i przy okazji zaszaleć z przyprawami. Domowa produkcja tej ukochanej przez wegan i wegetarian egzotycznej pasty jest ekspresowa i wręcz banalna! Moja wersja jest poza tym bardziej ekonomiczna, bo nie wymaga zakupu pasty tahini (zamieniamy ją na nasiona sezamu) i oliwy. Hummus świetnie smakuje jako dip do surowych warzyw czy smarowidło do kanapek lub wrapów, kusząco prezentuje się na imprezach – jego zastosowanie jest nieograniczone.

 

Hummus bez tahini i oleju – SKŁADNIKI

  • 240 g (1 puszka bez zalewy, płynu nie wyrzucamy!) ugotowanej cieciorki – może być puszkowana lub ugotowana w domu. Jeśli chcemy pozbyć się części soli, możemy nasiona z puszki przepłukać wodą
  • aquafaba, czyli płyn z puszki po cieciorce lub woda (jeśli zależy nam na ograniczeniu soli, bo aquafaba jest słona) – ilość w zależności od konsystencji, jaką chcemy uzyskać. Ja dodaję większość cieczy z 1 puszki
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki soku z cytryny
  • 2–5 łyżek białego sezamu lub 2–4 łyżki pasty tahini
  • 1–2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
  • ¼–½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ¼ łyżeczki papryki wędzonej
  • ¼–½ łyżeczki chili
  • sól – nie dodaję, jeśli używam cieciorki z puszki, nasiona oraz aquafaba są dla mnie wystarczająco słone

 

Hummus bez tahini i oleju – WYKONANIE

Wszystko blendujemy na gładką masę. Wodę lub aquafabę najlepiej dodawać stopniowo i sprawdzać konsystencję. Przypraw też dobrze użyć na początku mniej, a potem dorzucić, jeśli uznamy, że czegoś brakuje.

 

Bon appétit !


 

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *