Domowy hummus bez tahini i oleju - szybki przepis fit

Domowy HUMMUS bez tahini i oleju – szybki przepis fit

Trudno znaleźć w sklepach hummus bez dodatku zbędnych kalorii w postaci olejów, więc najlepiej zrobić go samemu i przy okazji zaszaleć z przyprawami. Domowa produkcja tej ukochanej przez wegan i wegetarian egzotycznej pasty jest ekspresowa i wręcz banalna! Moja wersja jest poza tym bardziej ekonomiczna, bo nie wymaga zakupu pasty tahini (zamieniamy ją na nasiona sezamu) i oliwy.

Hummus świetnie smakuje jako dip do surowych warzyw czy smarowidło do kanapek lub wrapów, kusząco prezentuje się na imprezach – jego zastosowanie jest nieograniczone.

Dla odmiany polecam przepisy na kolorowe pasty: pomarańczowy hummus z papryką oraz zielony hummus bez tahini i cieciorki, czyli pastę z zielonego groszku i sezamu. 😉

 

Domowy hummus bez tahini i oleju – SKŁADNIKI

  • 240 g (1 puszka [bez BPA] bez zalewy, płynu nie wyrzucamy!) ugotowanej cieciorki – może być puszkowana, ze słoika lub ugotowana w domu. Jeśli chcemy pozbyć się części soli, nasiona z puszki lub ze słoika możemy przepłukać pod bieżącą wodą
  • aquafaba, czyli płyn z puszki po cieciorce lub woda (jeśli zależy nam na ograniczeniu soli, bo aquafaba jest słona) – ilość w zależności od konsystencji, jaka nam odpowiada. Ja dodaję większość aquafaby z 1 puszki
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki soku z cytryny
  • 2–5 łyżek białego sezamu lub 2–4 łyżki pasty tahini
  • 1–2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
  • ¼–½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ¼ łyżeczki papryki wędzonej
  • ¼–½ łyżeczki suszonej chili
  • sól – nie dodaję, jeśli używam cieciorki z puszki – nasiona oraz aquafaba są dla mnie wystarczająco słone

 

Domowy hummus bez tahini i oleju – WYKONANIE

Wszystko blendujemy na gładką masę. Wodę lub aquafabę najlepiej dodawać stopniowo i sprawdzać konsystencję. Przypraw też dobrze użyć na początku mniej, a potem dorzucić, jeśli uznamy, że czegoś brakuje.

Bon appétit !

 

3 myśli na temat “Domowy HUMMUS bez tahini i oleju – szybki przepis fit

  1. Mam w domu soczewicę i to z niej bardzo chciałabym zrobić hummus. Brak też nasion sezamu. Czy da się zrobić z tego pastę? Ma Pani jakieś porady?

    1. Pastę można zrobić praktycznie ze wszystkiego, więc z soczewicy też wyjdzie. 🙂 Sezam też nie jest niezbędny. Trzeba tylko pokombinować z przyprawami, mój przepis jest tylko orientacyjny. Możesz spróbować np. dodać więcej płatków drożdżowych.

  2. Kolejny przepis ratujący mi życie w tej diecie. I jaki smaczny! Wcześniej robiłam sama (jeszcze z olejami) ale nie były tak pyszne, dlatego zazwyczaj kupowałam. Dziś zrobiłam z ugotowanej ciecierzycy.

Dodaj komentarz