Uproszczony i odchudzony przepis na przepyszne powidła śliwkowe z kakao. Tradycyjna czekośliwka zawiera tonę czekolady, która może mieć nawet 45% tłuszczu, dlatego ten składnik zamieniłam na kilka łyżek kakao o obniżonej zawartości tłuszczu do ok. 11%. Ale można pójść jeszcze dalej i użyć karobu, który ma tylko 0,7% tłuszczu. Chociaż według mnie najlepiej smakuje mieszanka kakao i karobu.
Wraz z czekoladą precz poszedł cukier. Jego miejsce zajęły zdrowe daktyle, ale syrop daktylowy też powinien się sprawdzić. Pożegnanie z czekoladą daje nam jeszcze pewność, że czekośliwka fit będzie wegańska.
Powidła śliwkowe z kakao możemy zrobić na 3 sposoby:
- najpierw blendujemy śliwki z daktylami, a następnie gotujemy,
- najpierw kroimy owoce, gotujemy, studzimy i wtedy blendujemy,
- kroimy owoce, gotujemy i już nie blendujemy.
Poniżej opisałam moją ulubioną metodę.
Takie owocowe smarowidło najlepiej smakuje z pieczywem (np. bułkami pełnoziarnistymi bez drożdży w 20 min.), naleśnikami pełnoziarnistymi, wegańskimi pancakes czy ciastem korzennym fit.
Polecam też równie pyszną, a do tego bardzo szybką fit nutellę ze śliwek suszonych wg tego przepisu.
Czekośliwka fit z kakao – SKŁADNIKI
- 1300 g śliwek węgierek bez pestek – świeżych lub mrożonych
- 150 g daktyli dobrej jakości bez pestek – może być mniej
- 4 łyżki kakao lub karobu – może być więcej
- ½–1 łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
Czekośliwka fit z kakao – WYKONANIE
- Śliwki rozmrażamy i blendujemy z daktylami na mniej lub bardziej gładką masę.
- Mus przekładamy na patelnię lub do garnka z nieprzywierającą powłoką, zagotowujemy, a następnie smażymy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu do uzyskania preferowanej konsystencji. Ja gotuję przez około godzinę.
- Na koniec dodajemy kakao oraz cynamon i mieszając smażymy jeszcze ze 3 minuty.
Czekośliwkę możemy zapasteryzować lub zamrozić. Nawet nie musimy czekać aż kakaowe powidła śliwkowe się rozmrożą, bo smakują wtedy jak gęste lody.
Bon appétit !