Bułka tarta razowa w sklepach to nieczęste zjawisko, dlatego szybciej i ekonomiczniej zrobić ją samemu. Jeśli mamy akurat pod ręką wyschnięte pieczywo, wystarczy je tylko zblendować. Jednak u mnie w domu takie suchary to jeszcze rzadszy widok, dlatego bułkę tartą robię najczęściej z chleba świeżego zgodnie z banalnym przepisem poniżej.
Jak zrobić bułkę tartą razową – SKŁADNIKI
- dowolna ilość razowego chleba lub bułek
Jak zrobić bułkę tartą razową – WYKONANIE
- Pieczywo drobno kroimy lub rozdrabniamy pulsacyjnie w blenderze.
- Okruchy przekładamy na patelnię i na małym ogniu całkowicie wysuszamy mieszając od czasu do czasu.
- Po wystudzeniu kawałki pieczywa ponownie blendujemy, ale nie całkiem na mąkę.
Bułkę tartą przechowujemy w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku. Możemy używać jej m.in. do panierowania pieczonych kotletów z fasoli, pieczonych falafeli, krokietów ziemniaczanych albo krążków cebulowych, czy jako zagęszczacz do pulpetów, pasztetów i innych dań.
Bon appétit !