Wegańskie pancakes fit bez jajek i mleka

Wegańskie PANCAKES fit – przepis bez jajek i mleka

Bardzo prosty przepis na lekkie i puszyste wegańskie pancakes, które nie dają po sobie łatwo poznać, że są bez jajek i mleka, a do tego pełnoziarniste. Tak samo pyszne jak tradycyjne, dlatego według mnie nie ma sensu sypać do nich jałowej odżywczo białej mąki. Poza tym pankejki pełnoziarniste wyglądają na apetyczniej przyrumienione, bo są z natury brązowe. Ale jeśli jesteście nierozerwalnie przywiązani do zwykłej mąki, to oczywiście w tej recepturze ona też się sprawdzi. 🙂

Amerykańskie pancakes w wersji fit mają jeszcze tę zaletę, że nie zawierają w składzie oleju, a do tego bez problemu można je smażyć na suchej patelni. A więc możemy delektować się nimi nawet codziennie bez obaw, że zaczniemy wyglądać jak amerykańskie donuts!

Nie ma jednego idealnego przepisu na te naleśniki à la placki. Wcale nie jest powiedziane, że im grubsze, tym lepsze, ale jeśli lubicie szczególnie napompowane, użyjcie mniej mleka roślinnego, ale wtedy wydłuży się czas smażenia.

Wegańskie pancakes podajemy np. z syropem daktylowym, kremem wegańska nutella z daktyli czy błyskawicznym musem owocowym – przepis na niego poniżej.

 

Wegańskie pancakes fit – SKŁADNIKI i WYKONANIE

ok. 9 pankejków

  • 130 g (niecały kubek) mąki pszennej razowej lub zwykłej
  • 190–200 g mleka roślinnego niesłodzonego, ale najlepiej naturalnie słodkiego jak owsiane czy ryżowe
  • 2–4 łyżki ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu lub inne ulubione przyprawy

  1. Mieszamy dokładnie suche składniki.
  2. Dodajemy mleko i ponownie mieszamy, najlepiej przy użyciu miksera.
  3. Na dobrej jakości patelnię z nieprzywierającą powłoką nalewamy dość małe porcje ciasta i smażymy bez tłuszczu przez ponad minutę z każdej strony na średnim ogniu. Na powierzchni placków będą pojawiać się dziurki, ale to normalne. Czas smażenie zależy od ilości mleka w cieście.

 

Błyskawiczny mus owocowy – SKŁADNIKI i WYKONANIE

  • 60 g  jagód świeżych lub rozmrożonych
  • 60 g  truskawek świeżych lub rozmrożonych
  • 4 daktyle suszone bez pestek
  • 1 łyżeczka–1 łyżka karobu lub kakao odtłuszczonego (niekoniecznie)
  • 30 ml wody lub trochę więcej

Wszystko blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby dolewamy więcej wody. Mus odstawiamy na kilka minut do zgęstnienia.

Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *