Ciecierzyca ze szpinakiem w sosie z masłem orzechowym

Ciecierzyca ze szpinakiem w sosie z masłem orzechowym

Pyszny wegański obiad lub kolacja w 15 minut: ciecierzyca z puszki ze szpinakiem w kremowym sosie curry z masłem orzechowym. Danie podajemy z ryżem, makaronem lub pieczywem, np. ekspresowymi tortillami kukurydzianymi.

Ciecierzyca ze szpinakiem w sosie – SKŁADNIKI

2 porcje

  • kawałek (ok. 1/3) białej cebuli (niekoniecznie)
  • 150–200 g świeżego szpinaku baby
  • ciecierzyca z 1 puszki lub ok. 250 g ugotowanej w domu
  • 1–2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru startego lub drobno posiekanego

Sos curry z masłem orzechowym

  • ok. 100 g (ml) mleka owsianego
  • 1 łyżka masła orzechowego gładkiego
  • 2 hojne łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • ok. 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 hojna łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • sól, pieprz, chili

Masła orzechowego można dodać więcej, ale wtedy trzeba trochę zwiększyć ilość mleka owsianego.

Ciecierzycę z puszki należy odcedzić, przepłukać pod kranem i odstawić na sicie na 5 minut do odcieknięcia.

Ciecierzyca ze szpinakiem w sosie – WYKONANIE

  1. Rondel stawiamy na ogniu, wlewamy ze 3 łyżki wody i wrzucamy drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony w prasce czosnek i imbir. Smażmy krótko, aż cebula się zeszkli. W razie potrzeby dolewamy nieco wody.
  2. Wrzucamy szpinak i smażymy ze 2 minuty, aż całkiem zwiędnie. Na koniec płyn z dna odparowujemy.
  3. Wszystkie składniki sosu mieszamy w szklance.
  4. Do rondla wrzucamy cieciorkę, wlewamy sos, mieszamy i gotujemy kilka minut, aż danie odpowiednio zgęstnieje.

Smacznego !

Dodaj komentarz