Zupa z masłem orzechowym, ciecierzycą, ziemniakami i szpinakiem

Zupa z masłem orzechowym, ciecierzycą, ziemniakami i szpinakiem

Pożywna, gęsta i aromatyczna zupa curry z masłem orzechowym i warzywami. Na bank będzie Wam smakować. Ingrediencji dość sporo, ale za to wykon łatwy i szybki – bez podsmażania i innych zbędnych zabiegów, wystarczy wrzucić wszystko do gara i rozpalić domowe ognisko.

Wegańska zupa z masłem orzechowym – SKŁADNIKI

6 porcji

  • ok. 450 g ziemniaków
  • 1 duża papryka żółta
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula biała
  • 3 ząbki czosnku
  • ½–1 łyżka drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • ok. 1,2 litra bulionu warzywnego (lub z resztek), ew. wody
  • 2 hojne łyżki (lub więcej) masła orzechowego
  • 2 hojne łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka ciecierzycy lub 250 g cieciorki ugotowanej w domu
  • 200 g świeżych liści szpinaku baby
  • sól, sporo pieprzu i chili
  • ok. 2 łyżki soku z cytryny

Jeśli gotujecie zupę na wodzie, dodajcie jeszcze ze 2 listki laurowe i 5 kulek ziela angielskiego.

Wegańska zupa z masłem orzechowym – WYKONANIE

  1. Do dużego gara wrzucamy: pokrojone ziemniaki, paprykę i marchewkę, drobno posiekaną cebulę, rozdrobniony czosnek, imbir, curry, kolendrę, sos sojowy i bulion.
  2. Gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw.
  3. Dodajemy masło orzechowe, koncentrat i ciecierzycę. Gotujemy z 5 minut.
  4. Wrzucamy szpinak oraz resztę składników i krótko gotujemy, aż liście całkiem zwiędną.

Smacznego !

Dodaj komentarz