Cieciorka z puszki w sosie serowym z aquafaby

Cieciorka z puszki w sosie serowym z aquafaby, szybka

Najszybszy i najprostszy przepis na smakowity i dietetyczny obiad dla początkujących (i nie tylko) wegan? Cieciorka w sosie serowym na bazie aquafaby to jest to! Danie wpadło mi niedawno w oko na wegańskim kanale Jane Esselstyn, gdzie regularnie zaglądam. Sos nieco przybajerowałam i bardziej pikantną recepturę przesyłam dalej w świat, bo naprawdę warto ją wypróbować.

Cieciorka z puszki w sosie serowym – SKŁADNIKI

1–2 porcje

  • 1 puszka (400 ml) lub słoik cieciorki (ciecierzyca + płyn z gotowania, czyli aquafaba) o jak najmniejszej zawartości soli
  • ½ kubka płatków drożdżowych nieaktywnych – dla serowego smaku i zagęszczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej razowej lub owsianej bezglutenowej
  • sos sojowy – ilość według uznania
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • pieprz lub chili w proszku
  • ½ łyżeczki curry w proszku, sambar masala, tandoori masala albo ok. ¼ łyżeczki papryki wędzonej

Cieciorka z puszki w sosie serowym – WYKONANIE

  1. Do rondla wlewamy aquafabę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki poza cieciorką. Łączymy dokładnie, najlepiej mikserem. 
  2. Stawiamy na małym lub średnim ogniu i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez kilka minut.  
  3. Pod koniec gotowania wrzucamy ciecierzycę. Ja dla dodatkowego zagęszczenia sosu wsypuję najpierw 2 łyżki cieciorki, którą rozgniatam ubijakiem do ziemniaków, a następnie dorzucam resztę strączków. Dla odmiany sos można też zblendować razem z częścią lub całością ciecierzycy.

Podajemy z kaszą, brązowym ryżem czy ziemniakami.

Smacznego !

3 myśli na temat “Cieciorka z puszki w sosie serowym z aquafaby, szybka

  1. Wow! Rewelacyjny, mega szybki obiad – czyli coś co lubię. Wbrew pozorom, jedzenie „z puszki” może być naprawdę smaczne. Ten przepis jest tego najlepszym dowodem.

    Było na tyle dobre i łatwe w przygotowaniu, że na stałe wchodzi do mojego menu. Dziękuję za naprawdę świetny przepis!

Dodaj komentarz