Kokosanki wegańskie bez aquafaby, ciastka kokosowe

Kokosanki wegańskie bez aquafaby, bez cukru

Rzadko mam pod ręką aquafabę, a jeszcze rzadziej chce mi się ją ubijać. Dlatego jako sprytna pani domu piekę te oto czadowe ciastka kokosowo-owsiane. Ponieważ wiórki kokosowe są bardzo tłuste (zawierają ponad 60% tłuszczu, głównie nasyconego), „rozcieńczam” je zmielonymi płatkami owsianymi. Kokosanki nie tracą na smaku, bo mąka owsiana to świetna (moja ulubiona) baza i lepiszcze do wszelkich ciastek, smaczniejsza od mąki pszennej.

  • gotowe w 25 minut
  • bez jajek, bez białek
  • bez mąki pszennej

Wegańskie kokosanki SKŁADNIKI

ok. 16 ciastek

  • 150 g wiórków kokosowych
  • 150 g płatków owsianych górskich zmielonych na mąkę, mogą być bezglutenowe
  • ok. 110 g ksylitolu lub ew. cukru
  • ½ łyżeczki sody
  • ok. 130 g mleka owsianego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub innego jasnego

Jeśli użyjemy mniej mleka niż w przepisie, ciasteczka wyjdą bardziej kruche.

Wegańskie kokosanki WYKONANIE

Czas: 7 minut + 15 minut pieczenia

  1. W dużej misce mieszamy mąkę z ksylitolem i sodą.
  2. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
  3. Wlewamy mleko zmieszane z octem i wszystko łączymy najpierw łyżką, a następnie masę krótko zagniatamy ręcznie, tylko do połączenia składników.
  4. Odrywamy kawałki ciasta, zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko je rozpłaszczamy i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 12–15 minut.

Smacznego !

Dodaj komentarz