Zdrowe i smakowite ciasto z puree z dyni i masła orzechowego, które podczas pieczenia wypełni dom korzennymi aromatami. Wegańskie: bez jajek, bez mleka i bez masła. Jako krem świetnie pasuje do niego ekspresowa, 3-składnikowa, słodka pasta dyniowa.
Wegańskie ciasto z dyni i masła orzechowego – składniki
ok. 8 porcji, keksówka o wymiarach 24 x 11 cm
- ok. 160 g puree z dyni piżmowej (przepis)
- 40 g masła orzechowego w temp. pokojowej
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850
- ok. 130 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- ¾ łyżeczki kardamonu
- 140–150 g (ml) soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
- garść drobnych rodzynek (niekoniecznie)
Można dodać jeszcze skórkę otartą z pomarańczy, najlepiej ekologicznej.
Zamiast cynamonu, imbiru i kardamonu można dodać przyprawę dyniową (pumpkin spice), przyprawę do pierników lub inne przyprawy korzenne.
Wegańskie ciasto z dyni i masła orzechowego – WYKONANIE
- W dużej misce łączymy suche składniki: mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
- W drugiej misce mieszamy puree z masłem orzechowym i większością soku pomarańczowego.
- Mokre składniki przekładamy do suchych i mieszamy dokładnie. Wlewamy resztę soku – regulujemy nim konsystencję, która powinna być możliwie jak najbardziej gęsta, inaczej może wyjść zakalec.
- Dodajemy rodzynki.
- Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można posypać odrobiną cukru.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 45 minut.
Gotowe ciasto wyjmujemy z keksówki oraz papieru i studzimy na kratce.
Smacznego !
a co zamiast puree z dyni? Marchewka da radę?
Możliwe, że da radę, ale pewna nie jestem. Spróbować nie zaszkodzi, najwyżej wyjdzie częściowy zakalec. 🙂