Smalec z fasoli, jabłka i cebuli, z fit skwarkami

Smalec z fasoli, jabłka i cebuli, z fit skwarkami

Czy smalec jest zdrowy? To zależy. Ten tradycyjny, ze słoniny i boczku (!), jest wręcz zabójczy dla układu krążenia (zawał, wylew, cukrzyca typu 2, nadciśnienie, impotencja…), talii czy bioder, ale za to wegański smalec z fasoli jest bardzo zdrowy i dietetyczny, zwłaszcza w wersji fit, smażonej bez tłuszczu.

Poniżej prosty przepis na smalec z białej fasoli z puszki, jabłka i cebuli, hojnie doprawiony majerankiem, podany na domowym chlebie razowym (najprostszym sodowym lub drożdżowym) i posypany skwarkami z tofu wędzonego. Do tego jeszcze ogórek kiszony lub konserwowy i mamy pełnowartościową wyżerkę bez zawału sumienia.

Wegański smalec z fasoli i jabłka – SKŁADNIKI

  • 1 średnia cebula
  • 1 małe jabłko słodko-kwaśne (np. szara reneta, boskoop)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego (niekoniecznie)
  • 1 ząbek czosnku lub 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 240 g ugotowanej białej fasoli (1 puszka / słoik) + kilka łyżek płynu z puszki
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
  • sól, pieprz biały lub czarny
  • SKWARKI: ½ kostki tofu wędzonego

Smalec z fasoli i jabłka – WYKONANIE

  1. Na patelni z nieprzywierającą powłoką zagotowujemy kilka łyżek wody i wrzucamy drobno posiekaną cebulę, drobno pokrojone jabłko bez skórki, majeranek, sos sojowy oraz pieprz. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 20 minut mieszając i dolewając nieco wody od czasu do czasu. Pod koniec dodajemy zmiażdżony czosnek.
  2. Fasolę odsączamy i blendujemy z dodatkiem płynu z puszki lub wody i papryką wędzoną na puree.
  3. Zawartość patelni przekładamy do masy fasolowej, dodajemy płatki drożdżowe, mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz solą.

Fit skwarki z tofu

Tofu kroimy w małą kostkę i na rozgrzanej na średnim ogniu, suchej (bez oleju) patelni z nieprzywierającą powłoką obsmażamy z każdej strony, aż się zrumienią.

Skwarkami można posypać chleb posmarowany smalcem lub wcześniej zmieszać je z pastą.

Smacznego !

Dodaj komentarz