Okazuje się, że piekarnik wcale nie jest niezbędny do zrobienia domowych, pysznych i wyrośniętych bułek na drożdżach. Oto prosty przepis na zdrowe bułki z patelni. A jeśli nawet jesteście dumnymi posiadaczami piekarnika, to i tak warto spróbować bułek z patelni, bo mają inny, ciekawy smak.
Do bułek polecam proste, wegańskie fit pasty: ekspresową pastę z rukoli oraz smalec z fasoli ze skwarkami.
Pełnoziarniste bułki z patelni – SKŁADNIKI
ok. 12 bułek
- 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa + trochę do podsypania
- 250–270 g (ml) wody
- 4 g suchych drożdży (1 łyżeczka z górką)
- ½ łyżeczki soli jodowanej
- 1 łyżka cukru (niekoniecznie)
Możemy też dodać dowolne przyprawy: 0,5 łyżeczki kminku, cynamon, kardamon, suszony czosnek, suszoną cebulę…
Pełnoziarniste bułki z patelni – WYKONANIE
- Do miski wlewamy ciepłą (ale jeszcze nie gorącą) wodę z kranu, dodajemy drożdże oraz cukier, mieszamy i odstawiamy na 2 minuty.
- Wsypujemy mąkę oraz sól i mieszamy, najpierw widelcem, a potem ręką.
- Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i oprószonymi dłońmi krótko wyrabiamy.
- Masę przekładamy do miski obsypanej lekko mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce* na 1–1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Ciasto przenosimy na oprószony mąką blat i ponownie krótko zagniatamy. Na tym etapie możemy dodać przyprawy, np. kminek.
- Masę rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawaczką do pączków lub szklanką wycinamy koła o średnicy ok. 8 cm. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy.
- Koła podsypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30–45 minut do wyrośnięcia. Możemy przykryć je ściereczką.
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy, zmniejszamy ogień do średniego i na suchej patelni (bez oleju) smażymy bułki – po ok. 1,5 minuty z każdej strony.
Studzimy na kratce.
* Ciasto można zostawić do wyrośnięcia w słońcu (w domu) lub wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30°C.
Smacznego !
Ciekawe podejście. Nigdy nie myślałam, żeby robić własnego wyrobu bułki pełnoziarniste. Moze zrobie, nie wiem, zmeczona jestem…
Witam czy zamiast drożdży można użyć proszku do pieczenia?
Możesz spróbować, coś na pewno wyjdzie. 😉 Chociaż chyba lepiej usmażyć bułki na sodzie, jeśli ją masz: https://wegepedia.pl/ekspresowe-bulki-na-sodzie/ .
Nina czyli dodać zamiast drożdży sody ok. pół łyżeczki ? Czy chodzi o to że „ekspresowe bułki na sodzie ” można usmażyć na patelni ?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Bardzo fajny blog 🙂
Pozdrawia
Krzyś
Dzięki! 🙂 Tak, chodziło mi o to, że można spróbować usmażyć na patelni „ekspresowe bułki na sodzie”. Już niedługo przepis na sodowe bułki z patelni pojawi się na blogu.
ok. cieszę się. czekam z niecierpliwością na ten przepis 🙂
Ninuś co z tymi bułeczkami ??? 🙂
Właśnie niedawno zrobiłam, to sodziaki 🙂 https://wegepedia.pl/proziaki-sodziaki-fit-weganskie/
Jakie proporcje są do 4 bułeczek i jakie są kcal?
Czy te bułki na drugi dzień też są smaczne? Pozdrawiam
Trochę gorsze niż pierwszego dnia, ale nadal smaczne. Najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku, żeby nie wyschły.
Cześć, robiliśmy zgodnie z przepisem ale niestety w ogóle nam nie wyrosło. Używaliśmy drożdży w proszku dr Oetker.
Trudno powiedzieć, co mogło być przyczyną… :-/
Czy bułki wyjdą na mące gryczanej ? 🙂
Nie wiem, bo nie próbowałam, ale obstawiam, że raczej nie. :-/
Witam. Czy można dodać świeże drożdże? Jeśli tak to ile ? Pozdrawiam