Bułki z patelni, drożdżowe, pełnoziarniste, 4 składniki

Bułki z patelni, drożdżowe, pełnoziarniste, 4 składniki

Okazuje się, że piekarnik wcale nie jest niezbędny do zrobienia domowych, pysznych i wyrośniętych bułek na drożdżach. Oto prosty przepis na zdrowe bułki z patelni. A jeśli nawet jesteście dumnymi posiadaczami piekarnika, to i tak warto spróbować bułek z patelni, bo mają inny, ciekawy smak.

Do bułek polecam proste, wegańskie fit pasty: ekspresową pastę z rukoli oraz smalec z fasoli ze skwarkami.

Pełnoziarniste bułki z patelni – SKŁADNIKI

ok. 12 bułek

  • 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa + trochę do podsypania
  • 250–270 g (ml) wody
  • 4 g suchych drożdży (1 łyżeczka z górką)
  • ½ łyżeczki soli jodowanej
  • 1 łyżka cukru (niekoniecznie)

Możemy też dodać dowolne przyprawy: 0,5 łyżeczki kminku, cynamon, kardamon, suszony czosnek, suszoną cebulę…

Pełnoziarniste bułki z patelni – WYKONANIE

  1. Do miski wlewamy ciepłą (ale jeszcze nie gorącą) wodę z kranu, dodajemy drożdże oraz cukier, mieszamy i odstawiamy na 2 minuty.
  2. Wsypujemy mąkę oraz sól i mieszamy, najpierw widelcem, a potem ręką.
  3. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i oprószonymi dłońmi krótko wyrabiamy.
  4. Masę przekładamy do miski obsypanej lekko mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce* na 1–1,5 godziny do wyrośnięcia.
  5. Ciasto przenosimy na oprószony mąką blat i ponownie krótko zagniatamy. Na tym etapie możemy dodać przyprawy, np. kminek.
  6. Masę rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawaczką do pączków lub szklanką wycinamy koła o średnicy ok. 8 cm. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy.
  7. Koła podsypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30–45 minut do wyrośnięcia. Możemy przykryć je ściereczką.
  8. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy, zmniejszamy ogień do średniego i na suchej patelni (bez oleju) smażymy bułki – po ok. 1,5 minuty z każdej strony. 

Studzimy na kratce.

 * Ciasto można zostawić do wyrośnięcia w słońcu (w domu) lub wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30°C.

Smacznego !

16 myśli na temat “Bułki z patelni, drożdżowe, pełnoziarniste, 4 składniki

  1. Ciekawe podejście. Nigdy nie myślałam, żeby robić własnego wyrobu bułki pełnoziarniste. Moze zrobie, nie wiem, zmeczona jestem…

        1. Nina czyli dodać zamiast drożdży sody ok. pół łyżeczki ? Czy chodzi o to że „ekspresowe bułki na sodzie ” można usmażyć na patelni ?
          Z góry dziękuję za odpowiedź
          Bardzo fajny blog 🙂
          Pozdrawia
          Krzyś

          1. Dzięki! 🙂 Tak, chodziło mi o to, że można spróbować usmażyć na patelni „ekspresowe bułki na sodzie”. Już niedługo przepis na sodowe bułki z patelni pojawi się na blogu.

          2. ok. cieszę się. czekam z niecierpliwością na ten przepis 🙂

    1. Trochę gorsze niż pierwszego dnia, ale nadal smaczne. Najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku, żeby nie wyschły.

  2. Cześć, robiliśmy zgodnie z przepisem ale niestety w ogóle nam nie wyrosło. Używaliśmy drożdży w proszku dr Oetker.

Dodaj komentarz