Szybkie brokuły po azjatycku w sosie czosnkowo-imbirowo-sojowym to pyszna i zdrowa przystawka do obiadu czy kolacji. Świetnie smakują również na zimno i na wynos. Inspiracją był dla mnie przepis z wegańskiego kanału Yeung Man Cooking na YouTube.
Brokuły z patelni po chińsku – SKŁADNIKI
2 porcje
- brokuł o wadze ok. 400 g
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 hojna łyżeczka jak najdrobniej pokrojonego imbiru
- 1 łyżka białego sezamu
Sos
- 2–3 łyżki sosu sojowego o obniżonej ilości soli
- 3 łyżki wody
- ½ łyżki octu ryżowego, najlepiej ciemnego
- 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Brokuły z patelni po chińsku – WYKONANIE
- Sezam krótko prażymy na suchej patelni i odstawiamy do przestudzenia.
- Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wrzucamy różyczki brokuła oraz okrojony ze skóry i pokrojony w słupki głąb.
- Dodajemy czosnek zmiażdżony w prasce oraz imbir i wlewamy ze 3 łyżki wody. Przykrywamy i dusimy przez kilka minut, aż brokuły nieco zmiękną.
- Wszystkie składniki sosu łączymy dokładnie, wlewamy na patelnię, mieszamy i przykrywamy. Dusimy krótko od czasu do czasu mieszając.
Tuż przed podaniem brokuły posypujemy uprażonym sezamem.
Rada: różyczki brokuła najlepiej nie kroić, tylko rozrywać, wtedy się nie rozsypują. Najpierw nacinam nożem same łodyżki, a następnie dalej rozrywam je wraz z różyczkami.
Smacznego !