Sałatka makaronowa z brokułami, kukurydzą i fasolą

Sałatka makaronowa z brokułami, kukurydzą i fasolą

Wegańska, pyszna i zdrowa sałatka makaronowa z surowymi lub ugotowanymi brokułami, kukurydzą, fasolą, porem i ogórkiem kiszonym w lekkim, dietetycznym sosie jogurtowo-musztardowym. Proste i szybkie danie na imprezę, grilla i każdą inną okazję (w tym śniadanie, obiad lub kolację), również na wynos. Przepis można dowolnie urozmaicać, np. świeżym koperkiem i innymi, ulubionymi ziołami i przyprawami.

Sałatka makaronowa z brokułami – SKŁADNIKI

4 porcje

  • 160 g suchego, drobnego makaronu pełnoziarnistego, np. orecchiette, muszelki czy połamanego spaghetti
  • 1 puszka drobnej fasoli czerwonej / czarnej lub 240 g ugotowanej w domu
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 150 g różyczek brokuła
  • 2–3 twarde ogórki kiszone lub konserwowe
  • ok. 6–cm kawałek pora lub pół cebuli
  • 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (dla serowego smaku)
  • do posypania: płatki migdałów podprażone na suchej patelni

SOS (wszystkie składniki mieszamy)

  • ok. 250 g jogurtu sojowego naturalnego
  • 2 łyżeczki delikatnej musztardy
  • 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 ząbek czosnku zmiażdżony w prasce
  • sól jodowana, sporo pieprzu

Sałatka makaronowa z brokułami – WYKONANIE

  1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Do sałatki najlepiej dodać go, kiedy będzie jeszcze ciepły, nie zimny i posklejany.
  2. Fasolę i kukurydzę płuczemy na sicie pod kranem, odstawiamy do porządnego odcieknięcia i wrzucamy do dużej miski.
  3. Różyczki brokuła kroimy i dodajemy do sałatki najlepiej surowe. Można też je zblanszować lub krótko pogotować na parze.
  4. Ogórki kroimy w drobną kostkę.
  5. Pora kroimy w jak najcieńsze piórka.
  6. Dodajemy płatki drożdżowe oraz sos i mieszamy dokładnie.
  7. Tuż przed podaniem posypujemy sałatkę prażonymi płatkami migdałów.

Rady:

Najzdrowiej dodać do sałatki brokuła surowego, bo ugotowany traci cenny, przeciwrakowy fitozwiązek – sulforafan. Brokuła można zamienić na surowy kalafior.

Zamiast fasoli można użyć ciecierzycy z puszki lub pokrojonego tofu wędzonego. Tofu najlepiej krótko podprażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką, wtedy nie pokruszy się w sałatce.

Zamiast makaronu sprawdza się też ryż brązowy lub gruba kasza bulgur.

Smacznego !

Dodaj komentarz