Brokuły z patelni po chińsku, fit przepis

Brokuły z patelni po chińsku, fit przepis

Szybkie brokuły po azjatycku w sosie czosnkowo-imbirowo-sojowym to pyszna i zdrowa przystawka do obiadu czy kolacji. Świetnie smakują również na zimno i na wynos. Inspiracją był dla mnie przepis z wegańskiego kanału Yeung Man Cooking na YouTube.

Brokuły z patelni po chińsku – SKŁADNIKI

2 porcje

  • brokuł o wadze ok. 400 g
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1 hojna łyżeczka jak najdrobniej pokrojonego imbiru
  • 1 łyżka białego sezamu

Sos

  • 2–3 łyżki sosu sojowego o obniżonej ilości soli
  • 3 łyżki wody
  • ½ łyżki octu ryżowego, najlepiej ciemnego
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Brokuły z patelni po chińsku – WYKONANIE

  1. Sezam krótko prażymy na suchej patelni i odstawiamy do przestudzenia.
  2. Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wrzucamy różyczki brokuła oraz okrojony ze skóry i pokrojony w słupki głąb.
  3. Dodajemy czosnek zmiażdżony w prasce oraz imbir i wlewamy ze 3 łyżki wody. Przykrywamy i dusimy przez kilka minut, aż brokuły nieco zmiękną.
  4. Wszystkie składniki sosu łączymy dokładnie, wlewamy na patelnię, mieszamy i przykrywamy. Dusimy krótko od czasu do czasu mieszając.

Tuż przed podaniem brokuły posypujemy uprażonym sezamem.

Rada: różyczki brokuła najlepiej nie kroić, tylko rozrywać, wtedy się nie rozsypują. Najpierw nacinam nożem same łodyżki, a następnie dalej rozrywam je wraz z różyczkami.

Smacznego !

Dodaj komentarz