Szybka, pyszna i pożywna propozycja dla tych, którym przejadły się już owsianki z owocami lub nie przepadają za słodkimi śniadaniami. Mój przepis na wytrawną fit owsiankę jest bardzo uniwersalny, można go dowolnie urozmaicać ulubionymi warzywami, strączkami i przyprawami.
Owsianka na słono z warzywami – SKŁADNIKI
1 duża lub 2 małe porcje
- 100 g warzyw: papryki, cukinii, fasolki szparagowej (może być mrożona), szpinaku… U mnie najczęściej po 50 g cukinii i papryki
- ok. 160 g pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły pomidor
- 50–60 g płatków owsianych górskich, najlepiej ekologicznych
- 2 łyżki ugotowanej ciecierzycy, może być z puszki (niekoniecznie)
- 2–3 łyżki posiekanego szczypioru lub dymki
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 1 płaska łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- po pół łyżeczki papryki słodkiej i słodkiej wędzonej
- ⅓ łyżeczki kurkumy
- sporo pieprzu
- co najmniej 250 ml (g) wody lub bulionu warzywnego
Sos sojowy można zamienić na jasne miso lub sól jodowaną.
Owsianka na słono z warzywami – WYKONANIE
- Paprykę i cukinię kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla, wlewamy kilka łyżek wody i „smażymy” bez tłuszczu z 5 minut. Miękkie warzywa typu mrożona fasolka szparagowa nie wymagają podsmażania i można od razu wrzucić je do płatków owsianych.
- Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, przykrywamy i gotujemy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż płatki owsiane zmiękną.
- Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez chwilę do uzyskania preferowanej konsystencji.
Uwagi:
Połowę pomidorków koktajlowych wrzucam w całości, a połowę kroję na połówki.
Jeśli owsianka wyjdzie zbyt rzadka, dodajemy trochę płatków owsianych, a jeśli zbyt gęsta – nieco wody.
Smacznego !