Owsianka na słono / wytrawna, z warzywami, wegańska

Owsianka na słono / wytrawna, z warzywami, wegańska

Szybka, pyszna i pożywna propozycja dla tych, którym przejadły się już owsianki z owocami lub nie przepadają za słodkimi śniadaniami. Mój przepis na wytrawną fit owsiankę jest bardzo uniwersalny, można go dowolnie urozmaicać ulubionymi warzywami, strączkami i przyprawami.

Owsianka na słono z warzywami – SKŁADNIKI

1 duża lub 2 małe porcje

  • 100 g warzyw: papryki, cukinii, fasolki szparagowej (może być mrożona), szpinaku… U mnie najczęściej po 50 g cukinii i papryki
  • ok. 160 g pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły pomidor
  • 50–60 g płatków owsianych górskich, najlepiej ekologicznych
  • 2 łyżki ugotowanej ciecierzycy, może być z puszki (niekoniecznie)
  • 2–3 łyżki posiekanego szczypioru lub dymki
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 1 płaska łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • po pół łyżeczki papryki słodkiej i słodkiej wędzonej
  • ⅓ łyżeczki kurkumy
  • sporo pieprzu
  • co najmniej 250 ml (g) wody lub bulionu warzywnego

Sos sojowy można zamienić na jasne miso lub sól jodowaną.

Owsianka na słono z warzywami – WYKONANIE

  1. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla, wlewamy kilka łyżek wody i „smażymy” bez tłuszczu z 5 minut. Miękkie warzywa typu mrożona fasolka szparagowa nie wymagają podsmażania i można od razu wrzucić je do płatków owsianych.
  2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, przykrywamy i gotujemy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż płatki owsiane zmiękną.
  3. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez chwilę do uzyskania preferowanej konsystencji.

Uwagi:

Połowę pomidorków koktajlowych wrzucam w całości, a połowę kroję na połówki.

Jeśli owsianka wyjdzie zbyt rzadka, dodajemy trochę płatków owsianych, a jeśli zbyt gęsta – nieco wody.

Smacznego !

Dodaj komentarz