Puree ziemniaczane bez mleka i masła, wegańskie

Puree ziemniaczane bez mleka i masła, wegańskie

Klasyczne puree ziemniaczane najczęściej jest bardzo tuczące, bo tłuste. Na szczęście z pomocą przybywa mój prosty przepis na idealne, aksamitnie gładkie puree w wersji wegańskiej i dietetycznej – bez mleka krowiego i śmietany oraz bez masła i oleju. Maślanego smaku i aromatu nadaje ziemniakom kombinacja płatków drożdżowych, suszonej cebuli, białego pieprzu oraz gałki muszkatołowej.

Puree może być smakowitym dodatkiem np. do pieczeni warzywnej lub kotletów (np. z fasoli i tofu), najlepiej polane wegańskim sosem pieczeniowym lub pieczarkowym.

Jaki tłuczek do ziemniaków jest najlepszy? Najskuteczniejsze są metalowe ugniatacze z okrągłą lub jajowatą końcówką i wieloma drobnymi, okrągłymi otworami. Takie tłuczki rozdrabniają pyry prawie tak dokładnie jak metalowe praski do ziemniaków. Trochę mniej skuteczne i mniej wygodne w użyciu z powodu mniej ergonomicznego kształtu są ugniatacze z podłużną końcówką i podłużnymi otworami. Zdecydowanie najgorsze są tłuczki z metalowym zygzakiem.

Puree ziemniaczane bez mleka – SKŁADNIKI

3 porcje

  • 750 g mączystych ziemniaków
  • co najmniej 4 łyżki jogurtu sojowego naturalnego lub mleka (napoju) owsianego (lub pół na pół)
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1–2 łyżeczki suszonej cebuli w proszku
  • pieprz biały (lub czarny)
  • trochę świeżo startej gałki muszkatołowej (niekoniecznie)
  • sól

Do puree można dodać też posiekaną natkę pietruszki lub koperek.

Puree ziemniaczane bez mleka – WYKONANIE

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie. Można też ugotować je w mundurkach i potem obrać.
  2. Odcedzone pyry wrzucamy do dużego garnka lub miski, dodajemy jogurt lub mleko, płatki drożdżowe, cebulę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i wszystko traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Jednak najlepszy efekt uzyskamy, kiedy przeciśniemy kartofle przez praskę do ziemniaków.

Bon appétit !

2 myśli na temat “Puree ziemniaczane bez mleka i masła, wegańskie

  1. Zrobiłam na obiad puree wg tego przepisu, dodałam konserwowy groszek (trochę mi go zostało z poprzedniego dnia); puree wyszło bardzo dobre, pasują do niego wegańskie kotleciki z buraków.

    1. Ja bardzo lubię puree ziemniaczane z marchewką i groszkiem. 🙂 Ziemniaki tłuczone można robić na tysiące sposobów.

Dodaj komentarz