Sos jogurtowy z masłem orzechowym to kremowy i pyszny, a przy tym najszybszy dip / dressing, jaki da się ukręcić – nawet tylko 4 składniki i minuta roboty. Idealnie pasuje do sałatek i wielu innych wegańskich dań, jak np.:
Sos jogurtowo-orzechowy – SKŁADNIKI
2 porcje dipu
- 100 g jogurtu sojowego naturalnego
- 1 hojna łyżka masła orzechowego w temp. pokojowej
- 1–2 łyżeczki octu ryżowego lub soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka bardzo drobno posiekanego imbiru (niekoniecznie)
- sól jodowana
Przepis dotyczy roślinnych jogurtów typu Alpro, czyli z dodatkiem cukru i regulatorów kwasowości. W przypadku jogurtów z najprostszym składem, np. Take It Veggie (z Kauflandu), polecam dodać trochę cukru / ksylitolu i nieco więcej octu lub soku z cytryny.
Sos jogurtowo-orzechowy – WYKONANIE
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dip można przechowywać w lodówce przez 3–4 dni.
Smacznego !