Fit szaszłyki warzywne z piekarnika, wegańskie

Fit szaszłyki warzywne z piekarnika, z tofu, wegańskie

Pyszne, soczyste i bardzo łatwe szaszłyki wegańskie z tofu, pieczarkami, papryką i cebulą. Przepis jest całoroczny – szaszłyki można upiec w piekarniku lub tradycyjnie na grillu, chociaż według mnie te z piekarnika smakują lepiej, bo są upieczone równomierniej.

Bezmięsne szaszłyki najbardziej lubię jeść same, ale można podawać je z domowymi tzatzikami, wegańskim sosem czosnkowym lub BBQ. Idealne na obiad, kolację czy imprezę, fajne nawet na zimno jako szybka i dietetyczna przekąska.

Fit szaszłyki warzywne z piekarnika, wegańskie, przed upieczeniem
Domowe szaszłyki bez mięsa przed upieczeniem w piekarniku.

Rady:

  1. Możecie użyć tylko tofu wędzonego lub tylko naturalnego. Dodałam oba, żeby pokazań, jak je przygotowuję.
  2. Warzywa można dowolnie zmieniać, pasuje też np. żółta i zielona cukinia czy batat, a z owoców świeży ananas.
  3. Eksperymentujcie z różnymi przyprawami!

Fit szaszłyki warzywne z piekarnika – SKŁADNIKI

12 sztuk (akurat tyle mieści się na 1 ruszcie piekarnika)

  • 1 kostka (180 g) tofu wędzonego
  • 1 kostka (180 g) tofu naturalnego (plus 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, ¾ łyżki mąki kukurydzianej, ½ łyżeczki np. pieprzu ziołowego)
  • ok. 2 duże papryki – u mnie po pół zielonej, żółtej, pomarańczowej i czerwonej
  • ok. 250 g pieczarek brązowych lub białych
  • ok. 1½ cebuli czerwonej
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 łyżeczki ziół do dań włoskich, ziół prowansalskich lub po 1 łyżeczce oregano i tymianku
  • sól, pieprz
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 12 drewnianych patyczków do szaszłyków o dł. 20 cm

Fit szaszłyki warzywne z piekarnika – WYKONANIE

  1. Tofu wędzone kroimy na ok. 20 półplasterków i osuszamy na bawełnianej ściereczce.
  2. Tofu naturalne kroimy i osuszamy. Przekładamy do miski, polewamy łyżką ciemnego sosu sojowego i delikatnie mieszamy. Posypujemy mąką wymieszaną z pieprzem ziołowym, mieszamy.
  3. Warzywa: paprykę i cebulę kroimy w prostokąty, a pieczarki w grubsze plastry. Wszystko wrzucamy do miski, polewamy octem balsamicznym i delikatnie mieszamy. Posypujemy płatkami drożdżowymi, ziołami włoskimi, solą oraz pieprzem i mieszamy.
  4. Składniki nadziewamy na patyki w dowolnej kolejności, u mnie: (papryka, pieczarka, cebula, tofu) x 3 + pomidorek.
  5. Szaszłyki układamy na ruszcie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut. Na dole piekarnika najlepiej włożyć blachę, bo będą kapać soki.

Smacznego !

Dodaj komentarz