Dziecinnie prosty i szybki bezglutenowy chlebek z komosy ryżowej, inaczej quinoa, bez drożdży i zakwasu. Z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Pyszny w wersji podstawowej, ale jeszcze lepszy z różnymi przyprawami – w przepisie podałam moją ulubioną mieszankę, ale dodatki mogą być dowolne.
Chlebek z quinoa najlepiej smakuje, kiedy jest odpowiednio cienki i dobrze przyrumieniony. Polecam do niego np. hummus z papryką.
Na moim blogu znajdziecie również smakowite i szybkie pełnoziarniste bułki bez drożdży, które można zrobić w 20 minut.
Fit chlebek bez drożdży – SKŁADNIKI
- kubek (200 g) surowej białej komosy ryżowej / quinoa
- 180–210 ml wody – płynu dodajemy tylko tyle, żeby dokładnie zblendować komosę, ciasto powinno wyjść dość gęste
- sól
DODATKOWO (niekoniecznie)
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżeczka suszonej cebuli w proszku
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- pieprz
- kminek i czarnuszka – do posypania na wierzchu
Fit chlebek bez drożdży – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 220°C.
- Komosę płuczemy pod kranem na gęstym sicie. Dokładnie pozbywamy się nadmiaru wody.
- Wszystkie składniki (poza kminkiem i czarnuszką) blendujemy w blenderze kielichowym na gładką i dość gęstą masę.
- Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i łyżką rozprowadzamy je na okrągły placek o grubości ok. 1 cm lub nawet cieńszy.
- Wierzch posypujemy dowolnymi przyprawami.
- Pieczemy przez 15–20 minut, następnie przewracamy chlebek i pieczemy przez 10–15 minut.
Podajemy od razu.
Bon appétit !
Pyszności! Do tej pory robiłam chlebek z kaszy jaglanej, ale z komosy wydaje się być smaczniejszy 🙂
Polecam spróbować! Chlebek jest naprawdę super, na pewno będę go regularnie robić, bo to póki co mój najprostszy przepis na pieczywo.
Genialny przepis, muszę koniecznie wypróbować w wolnej chwili. 🙂
Wygląda obłędnie!!! Zrobię od razu jak będę miała komosę, a wiesz może czy można zrobić taki z innych kasz? (jaglanej, jęczmiennej, gryczanej) Czy wtedy też udało by się zrobić to tym sposobem?
Pozdrawiam i dziękuje za ekstra przepis 🙂
Proszę bardzo! 🙂 Nie wiem, czy z innych kasz wyjdzie ten chlebek, bo do tej pory robiłam go tylko z komosy. Ale może kiedyś spróbuję z jaglanej, bo ma w miarę neutralny smak, podobny do quina.
A można hurtem zrobić na tydzień i zamrozić? Pozdrawiam
Teoretycznie prawie wszystko można zamrozić, ale ten chlebek ma chrupiącą skórkę, którą straci po zamrożeniu i pewnie nie będzie już taki smaczny.
Tak się zastanawiam, czy chlebek ten nadawałby się na spód do pizzy? 🙂
Myślę, że powinien się sprawdzić! 🙂
Kurcze, on jest pyyyszny. Po raz pierwszy bezglutenowy wypiek mi smakował, mimo że trochę przywarł do blaszki, ale to już moja wina. Właśnie zrobiłam drugi. Bardzo, bardzo dziękuję. Jestem na diecie bezglutenowej od niedawna, bo od ponad tygodnia i mam problemy ze znalezieniem dobrych przepisów. Ten jest świetny. Zostawiam.
Czy ten chlebek uda się upiec na patelni ??
Nie próbowałam, więc nie wiem, ale jeśli już, to polecam zrobić ten chlebek na dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką.
A jeśli mam mąkę z komosy a nie samą komosę? da radę?
Teoretycznie nie powinno być różnicy, ale w praktyce nie próbowałam. 😉
A czy po ostygnieciu nadaje się do jedzenia czy tylko na ciepło?
Można go jeść i na ciepło i na zimno.
Moment, surową komosę blendujemy czy trzeba ją najpierw ugotowac?
Blendujemy surową.
Ja swoja komose namoczylam do zakielkowania i mi nie wyszlo. Zrobil sie zakalec.
Komosa nie może być skiełkowana, musi być sucha.
Czy chlebek należy blendować jakimś turbo-blenderem :D? Przy moim ręcznym ziarna praktycznie się nie rozdrobniły i wyszło coś w stylu miękkiego gniota, co nie przypominało chlebka ze zdjęć 😉
Za pomocą ręcznego blendera nie da się zrobić tego chlebka, trzeba użyć kielichowego, zaraz dodam to do przepisu.
Rozumiem, dziękuję za odpowiedź 🙂
Kurcze, początkowo myślałam, że to będzie średnie, ale mam spore zaufanie do Twoich przepisów – zrobiłam i… super 🙂 W prostocie tkwi siła. Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu!
Chlebek jest trzy składnikowy!
Ale po wodę nie trzeba iść do sklepu! 😛