Bardzo prosty przepis na przepyszny wegański makowiec bez spodu. Tak naprawdę, to spód, środek i wierzch w jednym. 😉 W tym cieście nie ma masła czy oleju, mak jest już wystarczająco kaloryczny – zawiera aż 41% tłuszczu. Mimo że odchudziłam ciacho, to i tak jest to jedna z nielicznych nieniskotłuszczowych receptur na moim blogu. 😛
Jeśli chcecie, aby makowiec był jeszcze bardziej fit, możecie użyć np. tylko 150 g maku, a resztę zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą.
Wegański makowiec fit bez spodu – SKŁADNIKI
8–10 porcji
- 200 g suchego maku
- 220 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa
- 150 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 100 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
- 200 ml mleka owsianego niesłodzonego
- skórka otarta z małej pomarańczy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ szklanki rodzynek
NA WIERZCH
- płatki migdałowe
Wegański makowiec fit bez spodu – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Mak mielimy w blenderze na tyle, na ile pozwoli nasz sprzęt.
- W dużej misce mieszamy mąkę, ksylitol i sodę. Dodajemy mak i ponownie łączymy, grudki maku najlepiej rozbić ręcznie. Wlewamy sok oraz mleko i mieszamy, najlepiej za pomocą miksera – ciasto wyjdzie bardzo gęste. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczy i rodzynki.
- Masę wlewamy do formy o średnicy ok. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka.
Bon appétit !
Czy można zastąpić ksylitol jakimś syropem/ daktylami?
W tym przepisie akurat nie bardzo, bo konsystencja ciasta będzie wtedy inna i może wyjść zakalec. Ale oczywiście możesz spróbować. 🙂 Na moim blogu jest kilka wypieków słodzonych daktylami, np. http://wegepedia.pl/wordpress/ciasto-korzenne-fit/ czy http://wegepedia.pl/wordpress/ciasto-daktylowe-fit-bez-cukru/ Polecam!
Maku nie namaczamy przed zblendowaniem? Można go przepuścić przez maszynkę do mięsa zamiast blendera?
Tak, maku nie namaczamy, ten przepis wymaga właśnie suchego maku. Nie wiem, czy maszynka do mięsa zmieli suchy mak…
Dziękuję za odpowiedź, zatem spróbuję blenderem 🙂
A ja znalazłam w sklepie suchy mak już zmielony.